Οι γερμανικές αρχές θα αρχίσουν να παίρνουν προσωπικές συνεντεύξεις από τους Σύρους που έχουν αιτηθεί άσυλο στη Γερμανία, ξεκινώντας από σήμερα κιόλας, δήλωσε μια εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών στο πρακτορείο Reuters.

Αυτό σημαίνει ότι το Βερολίνο ανατρέπει την πολιτική της σχεδόν αυτόματης χορήγησης του καθεστώτος του πρόσφυγα σε όσους κατάγονται από τη Συρία.

Από τα τέλη του 2014 για τους Σύρους πρόσφυγες ίσχυε μια απλοποιημένη διαδικασία χορήγησης ασύλου, που τους εξαιρούσε από την υποχρέωση να δώσουν προσωπική συνέντευξη. Οι επικριτές αυτής της πρακτικής ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτό το Ισλαμικό Κράτος κατάφερε να περάσει στην Ευρώπη μαχητές του για να διαπράξουν επιθέσεις.

Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει κατ' επανάληψη αρνηθεί κατηγορηματικά να επιβάλει περιορισμούς στην είσοδο των μεταναστών στη Γερμανία, τονίζοντας ότι η χώρα της έχει καθήκον να προσφέρει άσυλο σε ανθρώπους που προσπαθούν να γλιτώσουν από πολέμους και διώξεις.

Η Γερμανία έχει υποδεχτεί πάνω από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες από τις αρχές του έτους, τους περισσότερους από οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα.