Το 2015 ήταν έτος – σοκ. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει η εφημερίδα Liberation, η οποία στο πρωτοσέλιδό στο οποίο φιλοξενεί τρεις χαρακτηριστικές φωτογραφίες της χρονιάς που φεύγει. 

Η πρώτη φωτογραφία είναι από τα τρομοκρατικά χτυπήματα στα γραφεία της εφημερίδας Charlie Hebdo στο Παρίσι στις αρχές του 2015. Η Γαλλία φέτος βρέθηκε στο στόχαστρο τρομοκρατών δύο φορές, καθώς τον Νοέμβριο οι τζιχαντιστές αιματοκύλισαν το θέατρο Μπατακλάν και άλλους δημοφιλείς χώρους της πρωτεύουσας. Η ανασφάλεια και ο φόβος είναι τα συναισθήματα που νιώθουν οι περισσότεροι Γάλλοι που δυσκολεύονται να ξεχάσουν την ωμή βία των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους.

Η δεύτερη φωτογραφία συνοψίζει το δράμα των προσφύγων. Είναι η σωρός του μικρού Αϊλάν ο οποίος βρέθηκε νεκρός στις ακτές της Αλικαρνασσύ. Το αγόρι από τη Συρία είναι ένας από τους χιλιάδες πρόσφυγες που έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να ξεφύγουν από τη φρίκη του πολέμου και να αναζητήσουν ένα καλύτερο μέλλον. 

Η τρίτη φωτογραφία απεικονίζει την ηγέτιδα της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λε Πεν, μετά τις περιφερειακές εκλογές του Δεκεμβρίου. Η επικεφαλής του «Εθνικού Μετώπου», με την νίκη στον πρώτο γύρο των εκλογών προκάλεσε ανησυχία στην Ευρώπη.