Τρία άτομα με φερόμενες συνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος συνέλαβαν οι αρχές της Ινδονησίας σε αντιτρομοκρατική επιχείρηση σε επαρχία της χώρας.

Οι συλλήψεις ανακοινώθηκαν την ημέρα που η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Τζακάρτα εξέδωσε «επείγον μήνυμα» προς τους Αμερικανούς υπηκόους, προειδοποιώντας ότι έχει λάβει πληροφορίες περί απειλών σε ακτές όπου συχνάζουν οι τουρίστες στο νησί Λόμποκ, ειδικά κατά τους εορτασμούς για την Πρωτοχρονιά.

Στελέχη της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας θεωρούν ότι στην Ινδονησία υπάρχουν τουλάχιστον 1.000 υποστηρικτές και συμπαθούντες των τζιχαντιστών του ΙΚ. Πάνω από δέκα πρόσωπα που φέρονται να σχεδίαζαν βομβιστικές επιθέσεις την περίοδο των εορτών έχουν συλληφθεί τις τελευταίες ημέρες, ενώ συνεχίζεται η καταδίωξη προσώπων που φέρονται να είναι ηγέτες τους.

«Το πρωί μια ομάδα μου με πληροφόρησε ότι συνέλαβε άλλους τρεις ανθρώπους», δήλωσε ο Ιντάμ Αζίς, επικεφαλής της αστυνομικής διεύθυνσης της επαρχίας της Κεντρικής Κελέβης, σύμφωνα με το ινδονησιακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Antara.

Ο αξιωματικός δεν έκανε καμιά διευκρίνιση για την ταυτότητα των προσώπων που συνελήφθησαν, ανέφερε πάντως πως οι αρχές πιστεύουν ότι συνδέονται με τον Σαντόσο, έναν καταζητούμενο τζιχαντιστή που διαφεύγει τη σύλληψη επί χρόνια κι εκτιμάται ότι κρύβεται σε ζούγκλες της επαρχίας αυτής.

Ο Αζίς είπε ακόμη ότι οι επιχειρήσεις με στόχο τη σύλληψη του Σαντόσο και περίπου 30 οπαδών του θα αρχίσουν ξανά την 9η Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματικό της αστυνομίας, στις επιχειρήσεις που έχουν διεξαχθεί ως σήμερα έχουν σκοτωθεί επτά φερόμενοι ως εξτρεμιστές και δύο αστυνομικοί.