«Κόκκινος συναγερμός» σήμανε στη Γερμανία, λίγες ώρες πριν από την έλευση του νέου έτους, όταν οι αρχές έλαβαν πληροφορία σύμφωνα με την οποία κατονομαζόμενοι μαχητές από το Ιράκ και τη Συρία σχεδίαζαν επιθέσεις στο Μόναχο. Ωστόσο, η αστυνομία δεν μπόρεσε να βρει τους υπόπτους και δεν είναι καν σίγουρη αν υπάρχουν ή αν βρίσκονται στη χώρα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μονάχου.

Ο Χουμπέρτους Άντρα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου πως γερμανοί αξιωματούχοι έλαβαν μια "πολύ συγκεκριμένη" πληροφορία σύμφωνα με την οποία σχεδιάζονταν επιθέσεις αυτοκτονίας σε δύο σταθμούς τρένων την παραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Η αστυνομία έκλεισε τους σταθμούς περίπου μία ώρα πριν από τα μεσάνυχτα και τους άνοιξε και πάλι ώρες αργότερα.

"Λάβαμε ονόματα. Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι στο Μόναχο ή αν είναι καν στη Γερμανία", είπε ο Άντρα.

"Σε αυτό το σημείο δεν γνωρίζουμε αν αυτά τα ονόματα είναι σωστά, αν οι άνθρωποι αυτοί ζουν καν, ή πού μπορεί να βρίσκονται. Αν το ξέραμε αυτό, θα είμαστε σαφώς ένα βήμα παραπέρα. Δεν έχουμε πληροφορίες ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι στο Μόναχο ή στη Γερμανία", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν δήλωσε πως η πληροφορία, η οποία σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης προήλθε από τις γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, υποδείκνυε πως η οργάνωση μαχητών "Ισλαμικό κράτος" βρισκόταν πίσω από τις σχεδιαζόμενες επιθέσεις.

Οι σταθμοί που έκλεισαν ήταν ο κεντρικός σταθμός του Μονάχου και ο σταθμός Πάσινγκ, σε απόσταση περίπου 8 χλμ. από την πόλη.

Ο Άντρα δήλωσε πως το επίπεδο συναγερμού στο Μόναχο παραμένει το ίδιο όπως ήταν και προτού οι γερμανικές αρχές λάβουν την πληροφορία.

Στον λογαριασμό της στο Twitter η αστυνομία του Μονάχου έγραψε: "Καλημέρα σε εκείνους που πέρασαν τη νύχτα έξω στο #munich! Ευχαριστούμε που παραμείνατε ήρεμοι και για την κατανόησή σας όσον αφορά τα μέτρα μας".

Η αστυνομία ανέφερε πως είχε λάβει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες πέντε έως επτά βομβιστές αυτοκτονίας σχεδίαζαν να πάρουν μέρος στην επίθεση.

Μειώνεται η αστυνομική παρουσία σε σταθμούς τρένων του Μονάχου

Η παρουσία των αστυνομικών σε σταθμούς τρένων στο Μόναχο έχει μειωθεί και δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ενδείξεις ότι μια επίθεση μαχητών μπορεί να πραγματοποιηθεί τις επόμενες ώρες ή ημέρες, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας Γιοάχιμ Χέρμαν.

"Έχουμε ακόμη σημαντική ανάπτυξη της αστυνομίας στον κεντρικό σταθμό του Μονάχου και στον σταθμό Πάσινγκ αλλά έχει μειωθεί σημαντικά σε σύγκριση με χθες το βράδυ", είπε ο Χέρμαν, αναφερόμενος στους δύο σταθμούς που έκλεισαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα όταν οι γερμανικές αρχές έλαβαν μια πληροφορία ότι σχεδιάζονταν επιθέσεις.

"Δεν υπάρχουν νέοι συναγερμοί (ασφαλείας) για τις επόμενες ώρες και ημέρες", πρόσθεσε.