Τέσσερις ένοπλοι και δύο φρουροί σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι μαχητές επιτέθηκαν σε βάση της ινδικής Πολεμικής Αεροπορίας κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν.

Αξιωματούχοι δήλωσαν πως οι ένοπλοι, που φορούσαν στρατιωτικά ρούχα, κατάφεραν να εισέλθουν στην αεροπορική βάση Πάθανκοτ στη βορειοδυτική επαρχία Πουντζάμπ πριν από την αυγή. Μόλις βρέθηκαν μέσα στη βάση άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως.

Νωρίτερα είχαν κλέψει το αυτοκίνητο ενός αστυνομικού και είχαν φθάσει με αυτό στην αυστηρά φυλασσόμενη βάση – τακτική που έχει χρησιμοποιηθεί σε προηγούμενες επιθέσεις που φέρεται να πραγματοποίησαν εκπαιδευμένοι στο Πακιστάν μαχητές, δήλωσε στο Ρόιτερς ο επικεφαλής της αστυνομίας του Πουντζάμπ, Σουρές Αρόρα.

Ο θάνατος των τεσσάρων ενόπλων και δύο φρουρών έχει επιβεβαιωθεί, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Εσωτερικών.

Σποραδικά πυρά και ελικόπτερα πάνω από το σημείο ακούγονταν ακόμη καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη επιχείρηση ενδελεχούς έρευνας για τον εντοπισμό και άλλων ενόπλων, ανέφερε η αστυνομία. Προς το παρόν δεν υπάρχει ανάληψη ευθύνης για την επίθεση.

Η επίθεση σημειώθηκε μία εβδομάδα μετά την εκτός προγράμματος επίσκεψη του ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι στον πακιστανό ομόλογό του Ναουάζ Σαρίφ στην προσπάθεια αναβίωσης των διμερών συνομιλιών που διακόπηκαν εξαιτίας επιθέσεων από μαχητές.

"Από τη στιγμή που ο Μόντι πάτησε το πόδι του στη Λαχόρη (και πιθανόν ακόμη και πριν), κάτι σαν αυτό ήταν σίγουρο ότι θα συμβεί", δήλωσε ο Μάικλ Κούγκελμαν, ειδικός για τη Νότια Ασία στη δεξαμενή σκέψης Κέντρο Γουίλσον στην Ουάσινγκτον.

"Σε αυτό το σημείο, υπάρχει επαρκής καλή θέληση στις σχέσεις Ινδίας-Πακιστάν για να αντεπεξέλθουν σε αυτή την επίθεση. Οι δολιοφθορείς δεν θα κερδίσουν αυτή τη φορά", είπε.

Ο ινδός υπουργός Εσωτερικών Ρατζνάθ Σινγκ δήλωσε στο ANI, που συνδέεται με το Ρόιτερς: "Το Πακιστάν είναι γείτονάς μας και θέλουμε ειρήνη, αλλά οποιαδήποτε τρομοκρατική επίθεση στην Ινδία θα λάβει την κατάλληλη απάντηση".

Τα σχόλιά του ερμηνεύθηκαν από ινδούς αναλυτές ως ένδειξη αυτοσυγκράτησης και της θέλησης του Νέου Δελχί να συνεχίσει τις συνομιλίες με το Πακιστάν.