Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δαπανήσει περισσότερα από 9 εκατομμύρια ευρώ σε πτήσεις στελεχών της με ιδιωτικά τζετ, σε διαμονή επιτρόπων σε πολυτελή τουριστικά θέρετρα και σε κοκτέιλ πάρτι. Αυτό προκύπτει από στοιχεία που συγκέντρωσε το Γραφείο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας, ένας αφιλοκερδής βρετανικός οργανισμός. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΙ, τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν δείχνουν μεταξύ άλλων ότι από το 2006 έως το 2010, 7,5 εκατομμύρια ευρώ ξοδεύθηκαν σε πτήσεις επιτρόπων με ιδιωτικά αεροσκάφη. Υπενθυμίζεται ότι η βαρόνη Άστον, επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, είχε προκαλέσει αντιδράσεις όταν σύμφωνα με πληροφορίες είχε απαιτήσει να έχει ιδιωτικό αεροσκάφος στη διάθεσή της, λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων της το Μάρτιο του 2010.

Δεκάδες χιλιάδες ευρώ έχουν δοθεί για τη διαμονή επιτρόπων σε ξενοδοχεία πέντε αστέρων σε χώρες όπως η Παπούα Νέα Γουϊνέα, το Βιετνάμ και η Γκάνα.

Επίσης, 300.000 ευρώ έχουν δαπανηθεί για πολυτελή πάρτι, ένα εκ των οποίων στο Άμστερνταμ κόστισε 75.000 ευρώ «για μια νύχτα γεμάτη θαύματα», όπως είχε περιγραφεί.

Τα έξοδα περιλαμβάνουν επίσης την ενοικίαση ορχήστρας για ορισμένα πάρτι και ακριβά δώρα για προσκεκλημένους ομιλητές, όπως κοσμήματα από το Τίφανι’ς.

Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόσο δικαιολόγησε ως έξοδα εργασίας 28.000 ευρώ για τέσσερις νύχτες σε πολυτελή ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης το Σεπτέμβριο του 2009. Οι σουίτες κοστίζουν 780 ευρώ τη νύχτα. Ο κ. Μπαρόσο συνοδευόταν από οκταμελή ομάδα που συμμετείχε στη σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή και χρέωσε μεταξύ άλλων την ενοικίαση δωματίων για συναντήσεις και μηχανήματα προβολής.

Η Κομισιόν θέτει όριο 275 ευρώ τη νύχτα κατ’ άτομο για τη διαμονή επιτρόπων σε ξενοδοχεία. Το υπερτριπλάσιο κόστος της παραμονής στο συγκεκριμένο ξενοδοχείο έγινε δεκτό με το αιτιολογικό ότι οι τιμές στη Νέα Υόρκη ήταν φουσκωμένες λόγω της συνόδου.