Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο της λιβυκής εξέγερσης, επιδοκίμασε σήμερα την αποσκίρτηση του υπουργού Πετρελαίου Σούκρι Γάνεμ, ενός από τους ισχυρούς άνδρες του καθεστώτος Καντάφι. «Το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο χαιρετίζει την τελευταία, χρονικά, αποσκίρτηση από το καθεστώς Καντάφι, αυτή του υπουργού Πετρελαίου», αναφέρει η ανακοίνωση την οποία υπογράφει ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Άμπντελ Χαφίζ Γόγκα.

«Τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες παρακολουθήσαμε μια αύξηση στις αποσκιρτήσεις από το καθεστώς Καντάφι που δεν έχει νομιμότητα, αξιοπιστία και μέλλον. Την αποσκίρτηση του Γάνεμ χαιρετίζει όλη η Λιβύη. Καλούμε και τους άλλους να επιδείξουν θάρρος και να ακολουθήσουν το παράδειγμά του. Ο Γάνεμ δείχνει ότι είναι δυνατόν να εναντιωθούμε στον Καντάφι και ότι είναι καθήκον μας να ενωθούμε για να τελειώσει το ωμό καθεστώς Καντάφι», τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ο Γάνεμ δήλωσε χθες Τετάρτη στη Ρώμη ότι έχει εγκαταλείψει τη χώρα του για να συνταχθεί με τους εξεγερμένους και να «αγωνιστεί υπέρ ενός δημοκρατικού κράτους».

Ο Γάνεμ διευκρίνισε ωστόσο ότι δεν συνεργάζεται ακόμη με το Συμβούλιο.

Ο Γάνεμ, πρόεδρος της Εθνικής Εταιρίας Πετρελαίου (NOC) και από τους ισχυρούς του καθεστώτος, έφθασε στην Τυνησία στις 14 Μαΐου και μετά εξαφανίστηκε. Δημοσιεύματα είχαν κάνει λόγο για αποσκίρτηση, την οποία είχε επίσης ανακοινώσει η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον.

Η αποσκίρτηση του Γάνεμ προστίθεται σε εκείνες δεκάδων άλλων πολιτικών και στρατιωτικών, μεταξύ τους οι υπουργοί Εξωτερικών, Εσωτερικών, Δικαιοσύνης και ο πρεσβευτής στον Αραβικό Σύνδεσμο.
TAGS