Να αρχίσει η διαδικασία που προβλέπεται κατά μιας χώρας που απειλεί τις ευρωπαϊκές αξίες, στην περίπτωση αυτή κατά της Πολωνίας, το κοινοβούλιο της οποίας ψήφισε νόμο που εγκαθιδρύει κυβερνητικό έλεγχο επί των δημοσίων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μέσων θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο ευρωπαίος επίτροπος Γκίντερ Ετινγκερ. 

Ο νόμος, ο οποίος μένει να επικυρωθεί από τον πρόεδρο της Πολωνίας για να τεθεί σε ισχύ, προβλέπει ότι ο υπουργός Οικονομικών θα διορίζει τους επικεφαλής των δημοσίων τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών μέσων.

Ο νόμος εντάσσεται στα σχέδια του κυβερνώντος υπερσυντηρητικού, ευρωσκεπτικιστικού κόμματος PiS για την αύξηση του κυβερνητικού ελέγχου επί των δημοσίων μέσων ενημέρωσης. 

Ο Γκίντερ Ετινγκερ δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Sonntagzeitung ότι έχει την πρόθεση να θέσει το θέμα χρησιμοποίησης του μηχανισμού για την παραβίαση των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 13 Ιανουαρίου.
Η ενεργοποίηση του μηχανισμού, που υιοθετήθηκε το 2014, σημαίνει ότι Πολωνία θα τεθεί υπό εποπτεία, θα ξεκινήσει διάλογος και, αν οι πολωνικές αρχές δεν ανταποκριθούν, θα ξεκινήσει μία διαδικασία η οποία μπορεί να φθάσει μέχρι την αφαίρεση του δικαιώματος ψήφου της χώρας εξαιτίας της παραβίασης των ευρωπαϊκών αρχών και αξιών.