current views are: 9

4 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση06:45

Στα άκρα οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Ιράν

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Ιράν μετά την εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου. 

Δημοσίευση 06:45’

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται οι σχέσεις Σαουδικής Αραβίας – Ιράν μετά την εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου. 

Στην κόψη του ξυραφιού κινούνται οι σχέσεις Σαουδικής ΑραβίαςΙράν μετά την εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου. 

Η θέση της Σαουδικής Αραβίας ως προς το Ιράν είναι πως έχει φτάσει τα όρια της υπομονής της, είπε χθες μια πηγή ενήμερη με το σκεπτικό της σαουδικής κυβέρνησης, μετά την απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Τεχεράνη έπειτα από την επίθεση κατά της σαουδαραβικής πρεσβείας στην Τεχεράνη και την ιρανική αντίδραση στην εκτέλεση του σιίτη ιερωμένου Νιμρ αλ-Νιμρ.

“Φτάνει πιά. Ξανά και ξανά, η Τεχεράνη χλευάζει τη Δύση. Συνεχίζουν να υποστηρίζουν την τρομοκρατία και να εκτοξεύουν βαλλιστικούς πυραύλους και κανείς δεν κάνει τίποτα γιά αυτό”, είπε η πηγή, που μίλησε υπό τον όρο ανωνυμίας. “Τους σαουδάραβες δεν τους νιάζει άν κάνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες να θυμώσουν”.

Από την πλευρά του το Ιράν εκτιμά πως η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να διακόψει τις διπλωματικές της σχέσεις με την Τεχεράνη, έπειτα από τις επιθέσεις εναντίον των διπλωματικών αποστολών του Ριάντ, δεν θα καταφέρει να κάνει να ξεχαστεί το “μεγάλο λάθος” που είναι η εκτέλεση ενός σιίτη ιερωμένου, μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Irna.

“Αποφασίζοντας να διακόψει τις (διπλωματικές) σχέσεις της, η Σαουδική Αραβία δεν μπορεί να κάνει να ξεχαστεί το μεγάλο λάθος της εκτέλεσης ενός θρησκευτικού αξιωματούχου” σιίτη, του Νιμρ Μπάκερ αλΝιμρ, δήλωσε ο Χοσέιν Αμίρ Αμπντολαχιάν, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, σύμφωνα με το Irna.
Πρόσθεσε πως “οι σαουδάραβες διπλωμάτες στην Τεχεράνη και στη Μασάντ (βορειοανατολικό Ιράν) δεν υπέστησαν καμία ζημιά” όταν οργισμένα πλήθη επιτέθηκαν στην πρεσβεία και στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας που βρίσκονται στις δύο πόλεις αντίστοιχα.

Αντιδρώντας σε αυτές τις βιαιότητες η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεών της με το Ιράν. Έδωσε διορία “48 ωρών στα μέλη της ιρανικής διπλωματικής αντιπροσωπείας να εγκαταλείψουν τη χώρα”, ανακοίνωσε ο σαουδάραβας υπουργός Εξωτερικών Άντελ Αλ-Τζουμπέιρ.

Για τον ιρανό αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών τον οποίο επικαλείται το Irna, “στο παρελθόν, η Σαουδική Αραβία διέπραξε επίσης ένα στρατηγικό λάθος υιοθετώντας βεβιασμένες και απερίσκεπτες αποφάσεις που προκάλεσαν την αβεβαιότητα και την επέκταση της τρομοκρατίας στην περιοχή”.

 


σχετικα αρθρα