current views are: 11

4 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση12:43

Η Δανία επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορα με τη Γερμανία – «Φρούριο» η Ευρώπη

Την απόφαση να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Ράσμουνσεν.

Δημοσίευση 12:43’

Την απόφαση να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Ράσμουνσεν.

Την απόφαση να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορα της Δανίας με τη Γερμανία ανακοίνωσε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός της Δανίας, Λαρς Ράσμουνσεν, ο οποίος τόνισε ότι οι έλεγχοι στα σύνορα θα είναι προσωρινοί, αν και δεν διευκρίνισε μέχρι πότε θα διαρκέσουν. Είχε προηγηθεί η απόφαση της Σουηδίας να κλείσει τη γέφυρα του Όρεσουντ, που συνδέει τη χώρα με την Κοπεγχάχη, σε όσους πρόσφυγες και μετανάστες δεν διαθέτουν ταξιδιωτικά έγγραφα. 

Άμεσα ήρθε και η απάντηση του Βερολίνου στην απόφαση του δανού πρωθυπουργού, το οποίο διαμηνύει ότι οι νέοι περιορισμό στα σύνορα της ΕΕ «θέτουν σε κίνδυνο» τη συνθήκη Σένγκεν. Ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Μάρτιν Σέφερ,  υπογράμμισε ότι οι αρχές της ζώνης Σένγκεν για την ελεύθερη διακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης «κινδυνεύουν», σημειώνοντας ότι «η ελεύθερη κυκλοφορία είναι πολύτιμη», . «Η Σένγκεν είναι πολύ σημαντική, αλλά βρίσκεται σε κίνδυνο», τόνισε.

Η κίνηση της Δανίας να επιβάλει ελέγχους στα  δανογερμανικά σύνορα, έρχεται έπειτα από την απόφαση της Σουηδίας να αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα με τη Δανία. Πιο αναλυτικά, η Σουηδία ανακοίνωσε πως όσοι περνούν τη γέφυρα που συνδέει τη Δανία με την Σουηδία, θα υπόκεινται σε ελέγχους εγγράφων, με στόχο τον περιορισμό των προσφύγων και μεταναστών από την ηπειρωτική Ευρώπη. Μάλιστα, αποφασίστηκε να σταματήσουν τα απευθείας σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Κοπεγχάγης και Μάλμε, ώστε να μπορούν να διενεργούνται οι έλεγχοι.

Ειδικότερα, η Σουηδία απαιτεί από σήμερα από τους πρόσφυγες και τους μετανάστες να διαθέτουν ένα έγγραφο ταυτοποίησης για να τους επιτραπεί να διασχίσουν με τρένο ή λεωφορείο τη γέφυρα του Όρεσουντ, την κύρια πύλη εισόδου των προσφύγων στη χώρα. Συστηματικοί έλεγχοι γίνονται κατόπιν σχετικού μέτρου που τέθηκε σε ισχύ από τα μεσάνυχτα στον δανέζικο σταθμό του Κάστρουπ, στο αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης, από όπου αναχωρούν τα τρένα που διασχίζουν τη γέφυρα του Όρεσουντ προς τη Σουηδία. Επίσης έχουν στηθεί περίπου 30 σημεία ελέγχου.

Όλοι οι επιβάτες που θέλουν να μεταβούν στη Σουηδία με το τρένο ή το λεωφορείο θα πρέπει να παρουσιάζουν ένα αναγνωριστικό έγγραφο (διαβατήριο, ταυτότητα, άδεια οδήγησης κλπ). Το μέτρο αυτό αφορά και τα πορθμεία που διασχίζουν τα στενά του Όρεσουντ.

«Πιστεύω ότι οι έλεγχοι αυτοί ταυτότητας θα είναι αποτελεσματικοί. Ένας μεγαλύτερος αριθμός μεταναστών θα ζητήσει άσυλο σε άλλες χώρες», διαβεβαίωνε ο υπουργός Μετανάστευσης της Σουηδίας Μόργκαν Γιόχανσον κατά την ανακοίνωση των ελέγχων αυτών στις 17 Δεκεμβρίου.


σχετικα αρθρα