Την πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν αντιπαραθέσεις με την 'Ανγκελα Μέρκελ εξέφρασε ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα La Stampa.

Όπως επισήμανε : 

Για παράδειγμα ρώτησα αν οι αγωγοί φυσικού αερίου είναι καλοί όταν φτιάχνονται στην βόρεια Ευρώπη αλλά δεν είναι τόσο καλοί όταν υπάρχει η δυνατότητα να γίνουν στον Νότο. Ή αν την ευελιξία μπορούν να την εφαρμόσουν κάποιες χώρες και κάποιες άλλες όχι», προσθέτει ο Ιταλός πρωθυπουργός, ο οποίος θεωρεί ότι «προς το συμφέρον όλων, θα βρεθούν καλές λύσεις.

«Η Ιταλία δεν θέλει να αγνοήσει τους κανόνες που έχει υιοθετήσει και η ίδια: ζητά μόνο τον σεβασμό των κανόνων αυτών. Και πρέπει να σταματήσει να νομίζει κανείς ότι η Ιταλία είναι πάντα με το καπέλο του επαίτη στο χέρι», εξηγεί στην εφημερίδα ο Ματέο Ρέντσι.

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης συμπληρώνει ότι «η Ευρώπη δεν είναι ούτε εχθρός ούτε και μια δασκάλα» και ότι «η Ιταλία σέβεται τους πάντες, αλλά δεν φοβάται κανέναν».

Σε σχέση με τη Γερμανία, ο Ματέο Ρέντσι συμπληρώνει: «σε ό,τι αφορά κάποια πράγματα, μπορούμε να μάθουμε από την Γερμανία, να τη μιμηθούμε. Αλλά εκείνο που δεν μου αρέσει, εδώ σε εμάς, είναι ένα είδος ψυχολογικής εξάρτησης την οποία βρίσκω, πλέον, σουρεαλιστική».