Τη ζωή τουλάχιστον 21 ανθρώπων έχει στοιχίσει το δριμύ ψύχος που επικρατεί στην Πολωνία τις τελευταίες δύο ημερες, με τον υδράργυρο σε ορισμένες περιοχές να πέφτει ακόμη και στους -20 βαθμούς Κελσίου, ενώ συνολικά από την 1η Νοεμβρίου ο αριθμός των νεκρών λόγω του κρύου ανέρχεται στους 39.

Τις τελευταίες 24 ώρες έχουν αναφερθεί 12 θάνατοι. «Καταγράψαμε άλλα 9 θύματα την προηγούμενη ημέρα» (σ.σ. το Σάββατο), ανέφερε η εκπρόσωπος του Κυβερνητικού Κέντρου Εθνικής Ασφάλειας RCB Μποζένα Βισόσκα.

Οι αστυνομικές αρχές κάλεσαν τους Πολωνούς να παραμείνουν σε εγρήγορση και να βοηθούν τους ανθρώπους που απειλούνται με υποθερμία, κυρίως τους άστεγους, τους ηλικιωμένους και όσους βρίσκονται υπό την επήρεια αλκοόλ.

Την ίδια ώρα στην οροσειρά Τάτρα, στα σύνορα της Πολωνίας με τη Σλοβακία, 14 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί από τα Χριστούγεννα, οι περισσότεροι σε ατυχήματα σε χιονοδρομικές πίστες χωρίς μεγάλη ποσότητα χιονιού αλλά παγωμένες και κατά συνέπεια επικίνδυνες για όσους δεν διαθέτουν μεγάλη εμπειρία.

Πέρυσι, συνολικά κατά τη διάρκεια του χειμώνα πέθαναν από υποθερμία 77 άνθρωποι στην Πολωνία, αριθμός πολύ μικρότερος από τους 177 που άφησαν την τελευταία τους πνοή λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών τον χειμώνα του 2012-13 ενώ ρεκόρ θανάτων από υποθερμία στη χώρα είχε σημειωθεί στις 19 Δεκεμβρίου 2009, όταν μέσα σε μία ημέρα 42 άνθρωποι υπέκυψαν λόγω της παγωνιάς.