«Φωτιά» στον ισλαμικό κόσμο βάζει η εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία η  εκτέλεση από τη Σαουδική Αραβία του σιίτη θρησκευτικού ηγέτη Νιμρ Μπάκερ αλ-Νιμρ, η οποία οδήγησε σε μεγάλη κρίση στις σχέσεις με το Ιράν. Την ίδια ώρα μια σειρά χωρών προχώρησε σε διακοπή των διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη ενώ και η Μόσχα έχει δηλώσει πρόθυμη να παίξει το ρόλο διαμεσολαβητή για την εκτόνωση της κρίσης στην περιοχή, ενώ η διεθνής κοινότητα ζήτησε αποκλιμάκωση.

«Καλούμε τις δύο χώρες να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες για να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ ενώ ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μάρτιν Σέφερ, πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει ουδεμία αμφιβολία ότι η επίλυση των κρίσεων (στη Συρία και στην Υεμένη) και άλλων κρίσεων μπορεί να επιτευχθεί μόνον αν η σουνιτική δύναμη που είναι η Σαουδική Αραβία και το σιιτικό Ιράν προτίθενται να κάνουν ο ένας ένα βήμα προς τον άλλο».

«Διαβλέπω ότι δεν υπάρχει κανένα συμφέρον από την πλευρά των σημαντικών παραγόντων του Ιράν - την ιρανική κυβέρνηση, τον Ιρανό πρόεδρο και άλλους- να απόσχουν από τις συμφωνίες που συνήφθησαν στη Βιένη το περασμένο καλοκαίρι», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ.

Η Γερμανία δεν σχεδιάζει πάντως να επιβάλει κυρώσεις στη Σαουδική Αραβία μετά την εκτέλεση αυτών των ανθρώπων το Σάββατο, σημείωσε εξάλλου ο Σέφερ.

Αντιδρώντας στη διακοπή από το Ριάντ των διπλωματικών του σχέσεων με την Τεχεράνη, αφού Ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αποστολές της εκεί, οργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει το Σάββατο 47 ανθρώπους μεταξύ των οποίων ένας επιφανής σιίτης ιερωμένος, η Γαλλία κάλεσε με τη σειρά της τη Σαουδική Αραβία και το Ιράν να περιορίσουν την ένταση.

«Χρειάζεται να επαγρυπνούμε γι'αυτό που συμβαίνει μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν Λε Φολ σε δημοσιογράφους και πρόσθεσε ότι «η Γαλλία καλεί και τις δύο πλευρές να περιορίσουν την ένταση».

Στοι μεταξύ το Σουδάν ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν μετά την εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και σε σαουδαραβικά προξενεία αλλού στο Ιράν.

«Ως απάντηση στις βάρβαρες επιθέσεις εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη και το προξενείο της στη Μασχάντ ... η κυβέρνηση του Σουδάν ανακοινώνει πως διακόπτει άμεσα τις σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν», αναφέρεται σε δήλωση του σουδανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσης τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν σήμερα πως υποβαθμίζουν τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν και πως επιβάλλουν περιορισμούς στον αριθμό των ιρανών διπλωματών που είναι διαπιστευμένοι στη χώρα, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM. «Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποφάσισαν να μειώσουν το επίπεδο της διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν σ' αυτό των επιτετραμμένων και να μειώσουν τον αριθμό των ιρανών διπλωματών στη χώρα», μετέδωσε το WAM.

Και το Μπαχρέιν όμως ανακοίνωσε σήμερα ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων BNA.

«Το Μπαχρέιν αποφάσισε να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με την Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν και καλεί όλα τα μέλη της αποστολής του να εγκαταλείψουν το βασίλειο εντός 48 ωρών», μετέδωσε το BNA.

Η Σαουδική Αραβία διέκοψε χθες, Κυριακή, τις σχέσεις με το Ιράν αφού ιρανοί διαδηλωτές επιτέθηκαν σε αποστολές της εκεί, οργισμένοι από την απόφαση του σουνιτικού βασιλείου να εκτελέσει έναν επιφανή σιίτη ιερωμένο. 

Σήμερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, Άντελ αλ Τζουμπέιρ, ανακοίνωσε τον τερματισμό όλων των αεροπορικών συνδέσεων και των εμπορικών δεσμών με το Ιράν,  σηματοδοτώντας το βάθεμα της ρήξης στις σχέσεις του Ριάντ και της Τεχεράνης, και απαίτησε το Ιράν να «συμπεριφερθεί σαν φυσιολογική χώρα» για να αποκατασταθούν οι διμερείς διπλωματικές σχέσεις. Ταυτόχρονα διεκόπησαν και οι εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ τόνισε σήμερα στον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας Άντελ αλ Τζουμπέιρ ότι η απόφαση του Ριάντ να διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν είναι εξαιρετικά ανησυχητική, δήλωσε από την πλευρά του, ο εκπρόσωπός του Στεφάν Ντουζαρίτς.

«Ο γενικός γραμματέας επέμεινε στο ότι η επίθεση εναντίον της πρεσβείας της Σαουδικής Αραβίας στην Τεχεράνη ήταν απαράδεκτη, πρόσθεσε όμως πως η ανακοίνωση του Ριάντ περί διακοπής των διπλωματικών σχέσεων με την Τεχεράνη ήταν εξαιρετικά ανησυχητική», ανέφερε στους δημοσιογράφους ο Ντουζαρίτς.

Όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος ο Μπαν έκανε την τοποθέτηση αυτή στον Σαουδάραβα ΥΠΕΞ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του.