Στην αναγκαιότητα παραμερισμού των διαφορών ανάμεσα σε Σαουδική Αραβία και Ιράν αναφέρθηκε σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild o γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες οφείλουν να επικεντρωθούν στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους.

Η δήλωση αυτή του υπουργού έρχεται λίγες ημέρες μετά την Κυριακή, οπότε η Σαουδική Αραβία διέκοψε τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν ως απάντηση στην εισβολή διαδηλωτών στην πρεσβεία της στην Τεχεράνη, σε μια κλιμακούμενη διένεξη μεταξύ των δύο αυτών αντίπαλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή αναφορικά με την εκτέλεση από το Ριάντ ενός επιφανούς σιίτη μουσουλμάνου ιερωμένου.

Ο Στάινμαϊερ κάλεσε αμφότερες τις χώρες να επιδείξουν υπευθυνότητα και να ασχοληθούν με το πώς θα ηρεμήσει η περιοχή και το πώς θα αντιταχθουν στο ριζοσπαστικό ισλαμιστικό κινημα στο οποίο αναφέρθηκε με τα αρχικά ISIS.

"Ελπίζω ότι η αναταραχή θα τερματισθεί σύντομα, η λογική θα επικρατήσει και το Ριάντ και η Τεχεράνη θα επικεντρωθούν σ' αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό -- να εκτονώσουν τις στρατιωτικές συγκρούσεις, να προωθήσουν πολιτικές λύσεις στη Συρία, την Υεμένη και αλλού και έτσι να τραβήξουν το χαλί κάτω από το ISIS", δήλωσε στη συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα από την Bild.

"Ολόκληρη η Μέση Ανατολή και ιδιαίτερα η Σαουδική Αραβία και το Ιράν κατά κάποιον τρόπο μας χρωστούν", δήλωσε. "Η διεθνής κοινότητα εργάζεται εδώ και χρόνια για να φέρει την ειρήνη στις αλληλοσυνδεόμενες συγκρούσεις στην περιοχή".

"Τώρα χρειαζόμαστε υπεύθυνους πρωταγωνιστές στην περιοχή οι οποίοι να ενεργούν υπεύθυνα, στο Ριάντ όπως και στην Τεχεράνη", πρόσθεσε.