Ως η χρονιά με την μεγαλύτερη πτώση της ανεργίας από το 1996 ήταν το 2015 για την Ισπανία.
 
Σε πραγματικούς αριθμούς, η οποία μειώθηκε κατά 354.203, σε 4,04 εκατομμύρια ανθρώπους, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Απασχόλησης.

Ωστόσο περισσότεροι από ένας στους πέντε Ισπανούς του ενεργού πληθυσμού εξακολουθεί να είναι άνεργος.

Η μείωση αυτή των ανέργων ανταποκρίνεται σε πτώση της ανεργίας κατά 7,96% σε ένα έτος, διευκρινίζει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του.

Μόνο το Δεκέμβριο, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 55.790. Την περίοδο των εορτών στο τέλος του έτους αυξάνονται συνήθως οι προσλήψεις με προσωρινές συμβάσεις εργασίας λόγω των αυξημένων απαιτήσεων της αγοράς εκείνες τις ημέρες.

"Η τάση που υπάρχει είναι πάρα πολύ θετική", και "αυτό που πρέπει να κάνουμε σήμερα είναι να επιμείνουμε", σχολίασε αμέσως μετά την ανακοίνωση των στοιχείων αυτών ο απερχόμενος πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι στον ραδιοσταθμό Cope.

Αυτός είχε καταστήσει την οικονομική ανάκαμψη και τη μείωση της ανεργίας ένα από τα βασικά θέματα της προεκλογικής του εκστρατείας για τις βουλευτικές εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, αλλά το Λαϊκό Κόμμα (PP), του οποίου είναι επικεφαλής, έχασε την απόλυτη πλειοψηφία.

Η ανεργία στην Ισπανία παραμένει ωστόσο πολύ υψηλή παρά την έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση. Στα στοιχεία αυτά που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Απασχόλησης δεν αναφέρεται κάποιο ποσοστό για την ανεργία.

Σύμφωνα ωστόσο με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE), το οποίο υπολογίζει όλους όσοι αναζητούν εργασία, η ανεργία ανερχόταν σε 21,18% το τρίτο τρίμηνο του 2015.

Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην ΕΕ με εξαίρεση αυτό στην Ελλάδα, όπου ανερχόταν σε 24% το τρίτο τρίμηνο του 2015.