Στο πρόσωπο του Βρετανού Σιντχάρτα Ντχαρ, ο οποίος διέφυγε στη Συρία το 2014 ενώ αποτελούσε αντικείμενο έρευνας, επικεντρώνονται οι έρευνες των βρετανικών Αρχών σχετικά με τον πρωταγωνιστή του νέου βίντεο της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος».

Επίσημη πηγή δήλωσε στο BBC ότι «πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι είναι αυτός» και ότι σε αυτόν έχουν επικεντρωθεί οι έρευνες, αν και δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση.

Πρόκειται για έναν άνδρα, γνωστό και με το όνομα Άμπου Ρουμαγσάχ, ο οποίος τον Σεπτέμβριο του 2014 συνελήφθη μαζί με άλλα οκτώ πρόσωπα ως ύποπτος για παροχή υποστήριξης στην οργάνωση Αλ Μουχαριτζούν, γνωστή και ως «Μουσουλμάνοι κατά των σταυροφοριών», που απαγορεύθηκε το 2011.

Αν και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση, κατάφερε να φύγει από τη Βρετανία μαζί με την οικογένειά του, πήγε στο Παρίσι και στη συνέχεια στη Συρία.

Στη Βρετανία ήταν ινδουιστής πριν από τη μεταστροφή του στο ισλάμ κα διηύθυνε μια επιχείρηση ενοικίασης επαγγελματικών φουσκωτών κάστρων. Ένας από τους συνεργάτες του δήλωσε στο BBC πως «δεν έχει αμφιβολία ότι η φωνή του άνδρα που εμφανίζεται στο βίντεο του ΙΚ ανήκει στον Ντχαρ».

Η μητέρα του δήλωσε στην Telegraph «ότι δεν γνωρίζει» ενώ ένας άνδρας αναγνώρισε το αγοράκι που εμφανίζεται στο βίντεο ως τον εγγονό του.

Το βίντεο που μεταδόθηκε την Κυριακή, δείχνει την εκτέλεση πέντε ανδρών, οι οποίοι χαρακτηρίζονται ως «κατάσκοποι» από έναν τζιχαντιστή που μιλά στα αγγλικά και περιλαμβάνει απειλές εναντίον της Βρετανίας και του Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο βρετανός πρωθυπουργός σχολιάζοντας το βίντεο έκανε λόγο για μια «απελπισμένη» προπαγάνδα από μια οργάνωση που χάνει συνεχώς έδαφος  και τόνισε ότι η Βρετανία δεν θα φοβηθεί ποτέ από αυτού του είδους την τρομοκρατία.