Συμβατούς  «εκ πρώτης όψεως», χαρακτήρισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν για θέματα μετανάστευσης Τόβε Έρνστ τους προσωρινους ελέγχους στα σύνορα της Δανίας μεταξύ της 4ης και 14ης Ιανουαρίου.

Αύριο, Τετάρτη, αναμένεται συνάντηση του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου με τους υπουργούς μετανάστευσης της Σουηδίας Μόργκαν Γιόχανσον και της Δανίας Ίνγκεν Σόλτσμπεργκ, καθώς και με τον κοινοβουλευτικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας Όλε Σρέντερ, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα των συνοριακών ελέγχων στη Δανία και τη Σουηδία.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί κατόπιν πρωτοβουλίας του κ. Αβραμόπουλου και σκοπός της είναι «η βελτίωση του συντονισμού μεταξύ των εμπλεκόμενων χωρών, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη διαχείριση των μεταναστευτικών πιέσεων». Εξάλλου, όπως πρόσθεσε, ο χώρος Σένγκεν βρίσκεται «υπό πίεση», σημειώνοντας ότι η Επιτροπή και τα κράτη-μέλη εργάζονται, με βάση τους κανόνες, για να μπορέσει η ζώνη Σένγκεν να επανέλθει σε κανονικές συνθήκες.

Από την πλευρά της η εκπρόσωπος για θέματα μετανάστευσης επισήμανε ότι οι προσωρινοί συνοριακοί έλεγχοι είναι ένα έκτακτο μέτρο που προβλέπεται από τη Συνθήκη Σένγκεν «σε περίπτωση σοβαρών απειλών για τη δημόσια τάξη και την εσωτερική ασφάλεια μιας χώρας».

Υπενθυμίζοντας ότι στις 12 Νοεμβρίου η Σουηδία εισήγαγε προσωρινούς ελέγχους στα σύνορά της, ενώ από τις 4 Ιανουαρίου εισήγαγε ελέγχους ταυτότητας για όλους τους επιβάτες των τρένων, λεωφορείων και πλοίων που έρχονται από τη Δανία, τόνισε ότι η Επιτροπή εξετάζει τις νομικές διατάξεις του σουηδικού νόμου για τους ελέγχους ταυτότητας, επισημαίνοντας ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να σέβονται τους ευρωπαϊκούς κανόνες όταν εισάγουν τέτοιου είδους ελέγχους. 

Η ίδια πρόσθεσε, ωστόσο, ότι σε γενικές γραμμές η Επιτροπή αναγνωρίζει πως «οι άνευ προηγουμένου μεταναστευτικές πιέσεις μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρές απειλές για την εσωτερική ασφάλεια και τη δημόσια τάξη, και αυτό θα μπορούσε να δικαιολογήσει την εισαγωγή ελέγχων στα σύνορα».

Την ίδια ώρα, πάντως, το Βερολίνο προειδοποιεί ότι τίθεται σε κίνδυνο η συνθήκη Σέγκεν.