Δεκάδες περιπτώσεις παραβίασης του εναέριου χώρου της από τουρκικά μαχητικά καταγγέλλει σε επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Έθνη, πρέσβης Νικόλαος Αιμιλίου.

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα «Φιλελεύθερος» στην επιστολή καταγράφονται όλες οι παραβιάσεις του κυπριακού εναέριου χώρου με κάθε λεπτομέρεια, καλύπτοντας την περίοδο από 2-30 Νοεμβρίου 2015 και οι οποίες αφορούν αεροσκάφη, πολεμικά πλοία και στρατιωτικά ελικόπτερα. 

Στο σύνολό τους είναι 89 παραβιάσεις.

Στην επιστολή, η οποία φέρει ημερομηνία αποστολής την 15η Δεκεμβρίου, ο κ. Αιμιλίου σημειώνει ότι οι ενέργειες της Άγκυρας στοχεύουν σαφώς στην υπονόμευση της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύοντας τη συνεχιζόμενη ντε φάκτο διαίρεση και την αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας, με τον ισχυρισμό ενός δήθεν εναέριου χώρου πάνω από το κατεχόμενο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επιπλέον αναφέρει ότι η επιχειρηματολογία της Άγκυρας ότι ο λόγος κατάρριψης του (ρωσικού) αεροσκάφους στις 24 Νοεμβρίου ήταν η παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου δεν μπορεί να πείσει. Και αυτό, όπως λέει, γιατί η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά τον κυπριακό εναέριο χώρο, σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακόμα, προσθέτει ότι η Τουρκία παραβιάζει τον εναέριο χώρο τουλάχιστον τεσσάρων γειτονικών χωρών και ότι πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να γίνεται επίκληση του διεθνούς δικαίου αλά καρτ.