Συγκρούσεις ανάμεσα σε αστυνομικούς και περίπου 100 καταληψίες και εκπροσώπους τους που ζητούσαν να σταματήσουν οι εξώσεις οικογενειών οι οποίες έχουν καταφύγει σε εγκαταλειμμένα κτίρια, ξέσπασαν σήμερα στη Ρώμη.

Οι Αρχές προχώρησαν σε εννέα συλλήψεις σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των καταληψιών Ομέρο Λάουρι, οι οποίοι είχαν αναρτήσει πανό που έγραφαν «Σταματήστε τις εξώσεις» και «Δεν είμαστε τρομοκράτες».

«Καθημερινά 30-50 οικογένειες πετιούνται στον δρόμο» και «η κατάσταση έχει επιδεινωθεί τον τελευταίο καιρό με πρόσχημα την τρομοκρατία» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Λάουρι αναφερόμενος στους φόβους που εκφράζουν οι αρχές για τους ανθρώπους που δεν διαθέτουν πιστοποιητικά ταυτότητας ή ζουν σε καθεστώς ημιπαρανομίας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Ιταλίας, το 2014 έγινε έξωση σε περίπου 36.000 οικογένειες, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Ο αριθμός αυτός είναι αυξημένος κατά 69% σε σύγκριση με το 2005.

Το περιοδικό Panorama έγραψε πρόσφατα ότι σχεδόν 50.000 κατοικίες παραμένουν κενές στην πρωτεύουσα ενώ ο δήμος υπολογίζει ότι περίπου 90 κτίρια τελούν υπό κατάληψη.