Την καταστροφή του συνόλου των χημικών όπλων που αναγκάστηκε να δηλώσει η Συρία το 2013, στον απόηχο της διεθνούς κατακραυγής μετά από μια επίθεση με χημικά στην Ανατολική Γούτα, στην οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άνθρωποι τον Αύγουστο του 2013, ανακοίνωσε ο Οργανισμός για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ). 

Ωστόσο εκφράζει  έντονες ανησυχίες για τις καταγγελίες περί χρήσης αερίων μουστάρδας, σαρίν και χλωρίου στον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο της Συρίας​.

Το δηλωμένο χημικό οπλοστάσιο «καταστράφηκε σε ποσοστό 100%», ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΟΑΧΟ Μάλικ Ελάχι. «Η καταστροφή αυτή βάζει τέλος σε ένα σημαντικό κεφάλαιο όσον αφορά τον τερματισμό του προγράμματος παραγωγής χημικών όπλων στη Συρία», ανέφερε εξάλλου σε ανακοίνωσή του ο γενικός διευθυντής του Οργανισμού, Αχμέτ Ιζιμτζί. «Συνεχίζουμε το έργο μας ώστε να ανταποκριθούμε στη συνεχιζόμενη χρήση χημικών όπλων στη χώρα αυτή», πρόσθεσε.

Οι τελευταίες 75 φιάλες υδροφθορίου καταστράφηκαν σε ένα εργοστάσιο στο Τέξας των ΗΠΑ και όπως σημείωσε ο ΟΑΧΟ η διαδικασία καθυστέρησε να ολοκληρωθεί καθώς ήταν αναγκαίο να βρεθεί «μια τεχνική λύση για τον χειρισμό των φιαλών υπό επιδεινούμενες και επικίνδυνες συνθήκες».

Σημειώνεται ότι με βάση τις διεθνείς συμφωνίες τα χημικά όπλα θα έπρεπε να έχουν καταστραφεί μέχρι τον Ιούνιο του 2014.

Μεγάλες ποσότητες χημικών όπλων, μεταξύ των οποίων αέρια μουστάρδας και σαρίν, καταστράφηκαν πάνω σε ένα ειδικά διαμορφωμένο σκάφος του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού.