Πιο επικίνδυνη ακόμη και από την περίοδο μετά τους Δίδυμους Πύργους, τον Σεπτέμβριο του 2001, θεωρεί τη σημερινή απειλή στις δυτικές χώρες, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών (BND) της Γερμανίας. Σε έκθεση που επικαλείται το τμήμα ερευνών της Suddeutsche Zeitung των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών NDR και WDR, αναφέρεται ότι η «Ζώνη της αστάθειας» ξεκινά από την περιοχή του Ινδικού Καυκάσου στο Αφγανιστάν και φθάνει στην άμεση γειτονιά της Ευρώπης, με τους «εθελοντές τρομοκράτες από τη Δύση να ξεπερνούν κάθε μέχρι πρότινος γνωστή διάσταση».

Όπως επισημαίνεται στο απόρρητο έγγραφο, οι ισλαμιστικές οργανώσεις έχουν δημιουργήσει ένα «βιομηχανικού τύπου μηχανισμό προπαγάνδας», με τη χρήση κυρίως των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ το «Ισλαμικό Κράτος» και η Αλ Κάιντα καταλαμβάνουν σήμερα «περισσότερο χώρο από ποτέ», με παρουσία σε 30 χώρες.

Ο αυξημένος κίνδυνος για τις χώρες της Δύσης εξηγείται από την αλλαγή στρατηγικής του ISIS: Aντί να απειλούν τα δυτικά κράτη με τρομοκρατικές επιθέσεις προκειμένου να μην πραγματοποιήσουν στρατιωτική επέμβαση εναντίον τους, τα προκαλούν, αναζητώντας όσο ποτέ ως τώρα, την «ευθεία αντιπαράθεση» και μάλιστα στην «έδρα» τους. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμά η BND, το αυτοαπουκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος μπαίνει στον ρόλο του θύματος, προκειμένου να προσελκύσει τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους.

Την ίδια ώρα, λόγω των επιθέσεων, το μίσος για τους μουσουλμάνους αυξάνεται...