current views are: 5

7 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση15:51

Μέρκελ: Η Σένγκεν μπορεί να δουλέψει μόνο με κοινή ευθύνη στην υποδοχή προσφύγων

Μήνυμα με αποδέκτη κυρίως τη Δανία, που πρόσφατα επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία, επικαλούμενη την προσφυγική κρίση, έστειλε σήμερα η καγκελάρος Μέρκελ αναφερόμενη στη συνθήκη Σένγκεν.

Δημοσίευση 15:51’

Μήνυμα με αποδέκτη κυρίως τη Δανία, που πρόσφατα επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία, επικαλούμενη την προσφυγική κρίση, έστειλε σήμερα η καγκελάρος Μέρκελ αναφερόμενη στη συνθήκη Σένγκεν.

Μήνυμα με αποδέκτη κυρίως τη Δανία, που πρόσφατα επανέφερε τους ελέγχους στα σύνορά της με τη Γερμανία, επικαλούμενη την προσφυγική κρίση, έστειλε σήμερα η καγκελάρος Μέρκελ αναφερόμενη στη συνθήκη Σένγκεν.

«Δεν θέλω να απευθύνω οποιεσδήποτε συγκεκριμένες προειδοποιήσεις εδώ ή να πω “τι θα συμβεί αν”, αλλά θέλω να πω πως ένα σύστημα Σένγκεν μπορεί να δουλέψει μόνο αν υπάρχει κοινή ευθύνη στην υποδοχή προσφύγων και κοινή ευθύνη για την προστασία των εξωτερικών συνόρων», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ρουμάνο πρωθυπουργό Ντάτσιαν Τσιόλος.
 
Όπως σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια προκειμένου να διατηρηθεί η ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων στο εσωτερικό της ζώνης Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου η διέλευση των συνόρων γίνεται χωρίς διαβατήριο. Αυτό, όμως, πρόσθεσε, εξαρτάται από (το αν θα υπάρξει) μια κοινή απάντηση στην προσφυγική κρίση της Ευρώπης.

Για το θέμα των εσωτερικών ελέγχων πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον επίτροπο Μετανάστευσης, Δημήτρη Αβραμόπουλοσυνάντηση στις Βρυξέλλες με τους υπουργούς μετανάστευσης Σουηδίας και Δανίας, καθώς και με τον κοινοβουλευτικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών της Γερμανίας, Όλε Σρέντερ.

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η απόφαση της Δανίας να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της καθώς και η απόφαση της Σουηδίας να εισάγαγει ελέγχους ταυτότητας για όλους τους επιβάτες των τρένων, λεωφορείων και πλοίων που έρχονται από τη Δανία.

«Η Σένγκεν είναι πολύ σημαντική, αλλά βρίσκεται σε κίνδυνο», είπε στον απόηχο άλλωστε της απόφασης της Δανίας ο εκπρόσωπος του υπουργού Εξωτερικών της Γερμανίας, Μάρτιν Σέφερ, σημειώνοντας ότι οι αρχές της ζώνης Σένγκεν για την ελεύθερη διακίνηση εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης «κινδυνεύουν», και πως «η ελεύθερη κυκλοφορία είναι πολύτιμη».

 


σχετικα αρθρα