Δεκάδες χιλιάδες οικογένειες πεθαίνουν από την πείνα στην υπό πολιορκία πόλη Μαντάγια της Συρίας, με τις εικόνες από το εμπόλεμο μέρος να συγκλονίζουν. 

Η πόλη που βρίσκεται 25 μίλια από τη Δαμασκό, βρίσκεται υπό την πίεση των κυβερνητικών στρατευμάτων και της Χεζμπολάχ, αριθμεί 42.000 και μέχρι πρότινος δεν επιτρεπόταν η πρόσβαση στον ΟΗΕ ώστε να μοιράσει τρόφιμα. Κάτι τέτοιο έγινε έπειτα από την πρωτοφανή κατακραυγή που δημιουργήθηκε και αφού σύμφωνα με τους γιατρούς της πόλης τουλάχιστον 31 άτομα σκοτώθηκαν από την πείνα από την ημέρα που άρχισε η πολιορκία, στα τέλη του Ιουλίου.

Οι μαρτυρίες μέσα από την πόλη είναι συγκλονιστικές: Οι κάτοικοι έφτασαν σε σημείο να τρώνε βραστά φύλλα δέντρων και απομεινάρια από κάδους απορριμμάτων. Μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα Telehraph, η μητέρα δύο παιδιών ξέσπασε σε κλάματα καθώς περιέγραφε τη μάχη για να κρατήσει το παιδί της ζωντανό. 

«Δεν υπάρχει τίποτα. Είναι τόσο αδύνατη, βλέπω τους μυες της να κουνιούνται μέσα από το δέρμα της όταν κλαίει και δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Είμαι η μητέρα της και δεν μπορώ να τη βοηθήσω». 

Ένας άλλος κάτοικος ανέφερε πως επιβίωνε τρώγοντας φύλα από φράουλες και ότι δεν έφαγε ένα πλήρες γεύμα εδώ και τρία χρόνια. «Όταν το είδα, ένιωσα πως είμαι στην Αφρική. Είχαμε πολλούς πολέμους στη Μέση Ανατολή, αλλά δεν είχαμε ποτέ πείνα», είπε χαρακτηριστικά. 

Η Μαντάγια είναι μία από τις τελευταίες πόλεις υπό την κατοχή των ανταρτών στα σύνορα με τον Λίβανο και οι παρατηρητές αναφέρουν πως η πολιορκία ως μέθοδος έχει αρχίσει να κάνει όλο και πιο συχνά την εμφάνισή της στις τακτικές του συριακού στρατού. 

Παρότι ακόμα υπάρχει διαθέσιμη τροφή, οι τιμές στη μαύρη αγορά είναι δυσθεώρητα υψηλές.Η τιμή του ρυζιού ή του γάλακτος – όταν είναι διαθέσιμα- μπορεί να αγγίξει ακόμα και τα 300 δολάρια το λίτρο ή το κιλό. «Οι κάτοικοι έφαγαν γάτες, και σκύλους. Μην τους κρίνετε όμως, βρίσκονται σε απελπισία», αναφέρει ένας κάτοικος. 

Αλλά και η φυγή είναι κάτι αδύνατο για τους κατοίκους. Κοντά στην πόλη είναι ένας λόφος που δίνει στους ελεύθερους σκοπευτές καθαρό πεδίο και πυροβολούν όσους προσπαθούν να ξεφύγουν από αυτή την κόλαση. 

Τουλάχιστον 10 άτομα σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να ξεφύγουν και ακόμη οκτώ έχασαν τα πόδια τους ή τα χέρια τους. Επιστρέφοντας διαπίστωσαν πως δεν υπάρχουν τα εφόδια για να λάβουν ιατρική περίθαλψη...