Από τον περασμένο Δεκέμβριο, η Ανδαλουσία στην Ισπανία διαθέτει ένα υπερσύγχρονο νοσοκομείο, ικανό να εξυπηρετήσει 80.000 κατοίκους.

Ωστόσο, εδώ αρχίζουν τα προβλήματα καθώς το κτίριο δεν έχει ηλεκτρικό, νερό, ούτε... δρόμο ώστε να φτάνουν εκεί οι ασθενείς και οι εργαζόμενοι.

Το νοσοκομείο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Πορτογαλία, στην επαρχία της Ουέλβα και στοίχισε 21 εκατομμύρια ευρώ Η κατασκευή του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2007, όμως διακόπηκε στα μισά λόγω έλλειψης πόρων — άλλη μια συνέπεια της οικονομικής κρίσης στην Ισπανία. Τον Μάρτιο του 2015 τα έργα ξανάρχισαν, ολοκληρώθηκαν και το νοσοκομείο εγκαινιάστηκε... Όμως δεν έχει συνδεθεί με το δίκτυο ύδρευσης της πόλης Λέπε, δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα και για να πάει κανείς μέχρι εκεί θα πρέπει να περάσει από έναν αγροτικό χωματόδρομο, αφού δεν υπάρχει ασφαλτοστρωμένος δρόμος, όπως εξηγεί στην ανακοίνωσή της η τοπική κυβέρνηση.

Η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Ανδαλουσίας θεωρεί υπεύθυνο για αυτή τη σουρεαλιστική κατάσταση τον συντηρητικό δήμο του Λέπε, υπενθυμίζοντας ότι οι δημοτικές αρχές θα έπρεπε να ασχοληθούν με τον δρόμο και με τη σύνδεση του νοσοκομείου με τα δίκτυα του νερού και του ηλεκτρικού. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Χουάν Μανουέλ Γκονθάλεθ, που πρόσκειται στο Λαϊκό Κόμμα, υποστηρίζει ότι η πόλη του δεν διέθετε τα οικονομικά μέσα για να κάνει τα έργα λόγω της αυστηρής λιτότητας που επιβλήθηκε στην Ισπανία μεταξύ 2012-14. Εκτός από τις περικοπές (ύψους 150 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με την κυβέρνηση) στο πλαίσιο των μέτρων που είχαν ληφθεί για την εξοικονόμηση πόρων οι δήμοι δεν μπορούσαν να συνάψουν μακροχρόνια δάνεια.