Πρόσωπα που έχουν ζητήσει άσυλο ήταν μεταξύ αυτών που εμπλέκονται στις επιθέσεις και ληστείες που σημειώθηκαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία, σύμφωνα με το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Τομπίας Πλάτε δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η ομοσπονδιακή αστυνομία ταυτοποίησε 31 πρόσωπα που διαδραμάτισαν ρόλο στις βιαιότητες, 18 από τα οποία έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία για να ζητήσουν άσυλο στη Γερμανία.

Ο Πλάτε δήλωσε πως η μεγάλη πλειονότητα των 32 εγκληματικών πράξεων που τεκμηριώθηκαν από την ομοσπονδιακή αστυνομία εκείνη τη νύκτα συνδέονταν με κλοπή και σωματικά τραύματα. Τρία σχετίζονταν με σεξουαλικές επιθέσεις, αν και η αστυνομία δεν έχει ονόματα για να συνδέσει μ' αυτές τις πράξεις.

Ο εκπρόσωπος διευκρίνισε πως από τα 31 πρόσωπα που ανακρίνονται, εννέα είναι Αλγερινοί, οκτώ Μαροκινοι, πέντε Ιρανοί και τέσσερις Σύροι ενώ σε αυτούς συγκαταλέγονται ακόμα δύο γερμανοί πολίτες, ένας ιρακινός, ένας σέρβος και ένας αμερικανός πολίτης.

Στη Γερμανία έχουν υποβληθεί 121 μηνύσεις για επιθέσεις το βράδυ της Πρωτοχρονιάς, ενώ χθες ήρθαν στο φως της δημοσιότητας αντίστοιχες καταγγελίες στην Ελβετία και τη Φινλανδία.