«Μηδενική ανοχή απέναντι σε εγκληματικότητα και σεξουαλικές επιθέσεις», υποσχέθηκε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αναφερόμενος στις επιθέσεις που σύμφωνα με δεκάδες καταγγελίες σημειώθηκαν κυρίως στην Κολωνία την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. 

«Το κράτος πρέπει να παραμείνει ισχυρό και ικανό για δράση. Το οφείλουμε στους Γερμανούς και στην κυρίαρχη πλειοψηφία των ευπρεπών προσφύγων», δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ στην «Bild» και τόνισε ότι πρέπει να διερευνηθεί η δυνατότητα να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όσοι ζητούν άσυλο και προβαίνουν σε εγκληματικές πράξεις, ακόμη και να φυλακίζονται εκεί. «Γιατί να πρέπει οι Γερμανοί φορολογούμενοι να πληρώνουν το διάστημα φυλάκισης αλλοδαπών που εγκληματούν;», διερωτήθηκε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός.

Την ίδια ώρα, στον απόηχο των επιθέσεων και των στοιχείων που έρχονται στη δημοσιότητα, μια δημοσκόπηση για λογαριασμό του ARD καταγράφει τον αυξημένο φόβο των Γερμανών, ειδικά των γυναικών.

Το 30% των Γερμανών δηλώνει ότι στο εξής θα αποφεύγει τις μαζικές συγκεντρώσεις, ποσοστό που μεταξύ των γυναικών, ανεβαίνει στο 37%.

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, το 82% τάσσεται υπέρ της διεύρυνσης της παρακολούθησης δημόσιων χώρων με κάμερες και το 57% ζητά επαναφορά των συνοριακών ελέγχων μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ αυξημένο κατά επτά μονάδες, στο 68%, είναι το ποσοστό εκείνων που εκφράζουν φόβο για τρομοκρατική επίθεση στην Γερμανία.

Σωστά, παρ’ όλα αυτά, θεωρεί το 75% των ερωτηθέντων τα μέτρα της κυβέρνησης για την προσφυγική κρίση, ενώ μεταξύ των θεσμών, η αστυνομία απολαμβάνει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη των πολιτών, με το στρατό, την κυβέρνηση, τις μυστικές υπηρεσίες και τα κόμματα να ακολουθούν.

Τα σοβαρότερα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα, οι Γερμανοί προτάσσουν το προσφυγικό (73%) και ακολουθούν η εργασία (10%), η οικονομία (8%), η ειρήνη (6%) και η κρίση στην Ευρωζώνη και στην Ελλάδα (6%).

Όσον αφορά τις επιδόσεις των κομμάτων, η Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) αυξάνει τις δυνάμεις της κατά δύο μονάδες και φθάνει στο 39%, οι Σοσιαλδημοκράτες (SPD) χάνουν μία μονάδα και βρίσκονται στο 24%, οι Πράσινοι μένουν σταθεροί στο 11%, όπως και η Αριστερά (Die Linke) στο 8% και οι Φιλελεύθεροι (FDP) στο 4%. Το ξενοφοβικό κόμμα «Εναλλακτική για την Γερμανία» (AfD) που ενισχύεται από την προσφυγική κρίση, σημειώνει απώλειες μίας μονάδας, αλλά βρίσκεται στο 9%.