Δύο ακτιβιστές της Greenpeace, που είχαν πραγματοποιούσαν διαμαρτυρία από την Κυριακή σε μία εξέδρα άντλησης πετρελαίου στη νοτιοδυτική Γροιλανδία με σκοπό να αποτρέψουν μία γεώτρηση στην Αρκτική, συνελήφθησαν τα ξημερώματα της Πέμπτης (2/6).
«Την προηγούμενη νύχτα, η αστυνομία αποφάσισε ότι ήταν η κατάλληλη στιγμή και συλλάβαμε τους δύο ακτιβιστές» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής διευθυντής της αστυνομίας της Γροιλανδίας.

«Πρόκειται να μεταφερθούν στο Νουούκ (την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας) και θα αποφασισθεί αν θα δικαστούν» πρόσθεσε.

Η Greenpeace επιβεβαίωσε ότι δύο ακτιβιστές της, ο Βρετανός Λουκ Τζόουνς και η Αμερικανίδα Χάνα Μακχάρντι και οι δύο ηλικίας 25 ετών, συνελήφθησαν αφού έμειναν για τέσσερις ημέρες κρεμασμένοι στην εξέδρα άντλησης πετρελαίου σε έναν "θάλαμο επιβίωσης".

Η εξέδρα "Leiv Eiriksson" που λειτουργεί για την σκωτσέζικη εταιρεία Cairn Energy, βρίσκεται περίπου 185 χιλιόμετρα μακριά από το Νουούκ και από την 1η Δεκεμβρίου θα προχωρήσει στην διάνοιξη δύο γεωτρήσεων βάθους 905 μέτρων.

"Οι δύο ακτιβιστές βρίσκονται στην φυλακή τώρα αλλά αυτό δε θα μας εμποδίσει να αντιταχθούμε σε αυτήν την τρέλα της γεώτρησης για την αναζήτηση πετρελαίου, σε μία περιοχή όπου μία διαρροή θα ήταν πρακτικά αδύνατο να καθαριστεί" δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Μπεν Αϊλάιφ, ο υπεύθυνος της Greenpeace για τις εκστρατείες κατά της αναζήτησης πετρελαίου.