Ο Κενάν Εβρέν, ο στρατηγός που ανέτρεψε την κυβέρνηση της Τουρκίας το 1980, θα καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα στους εισαγγελείς που ερευνούν τα γεγονότα του πραξικοπήματος, τις δολοφονίες και τις συλλήψεις που σημειώθηκαν την εποχή εκείνη, όπως ανέφεραν σήμερα τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και θύματα του πραξικοπήματος της 12ης Σεπτεμβρίου 1980 προσέφυγαν στη δικαιοσύνη μετά την άρση της ασυλίας των στρατηγών. Ωστόσο νομικοί κύκλοι υποστηρίζουν ότι λόγω παραγραφής των αδικημάτων οι πρωταίτιοι του πραξικοπήματος μπορεί να μην καθίσουν ποτέ στο εδώλιο.

Οι εισαγγελείς θα πάρουν κατάθεση από τον πρώην πρόεδρο και πρώην αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων, που σήμερα είναι 93 ετών, στο σπίτι του στην Άγκυρα κατόπιν αιτήματος των δικηγόρων του οι οποίοι επικαλέστηκαν την κακή κατάσταση της υγείας του, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή. Ο Εβρέν θα είναι ο πρώτος που θα καταθέσει στο πλαίσιο της έρευνας.

Περίπου 50 άνθρωποι εκτελέστηκαν, εκατοντάδες ή χιλιάδες συνελήφθησαν, πολλοί υποβλήθηκαν σε βασανιστήρια, εκατοντάδες πέθαναν ενώ βρίσκονταν υπό κράτηση και πολλοί "εξαφανίστηκαν" μετά το πραξικόπημα.

Ο Εβρέν είχε υπεραμυνθεί της απόφασής του υποστηρίζοντας ότι η επέμβαση του στρατού ήταν απαραίτητη για να αποφευχθεί ο εμφύλιος μεταξύ αριστεράς και δεξιάς.