Μια ειδική έκδοση του βιβλίου του Αδόλφου Χίτλερ «Mein Kampf» (Ο αγών μου) με σχόλια από ομάδα ιστορικών κυκλοφόρησε σήμερα στη Γερμανία, παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζουν αρκετοί, για πρώτη φορά μετά το 1945.

Πρόκειται για μια έκδοση 1.948 σελίδων, που περιλαμβάνει 3.500 επεξηγηματικές σημειώσεις, και σύμφωνα με το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ιστορίας (IFZ) του Μονάχου που το επιμελήθηκε, έχει στόχο να αποτελέσει «μια απάντηση στο βιβλίο του Χίτλερ».

Το ιδρυτικό κείμενο του ναζισμού και του σχεδίου για την εξολόθρευση των εβραίων πρέπει να γίνει αντιληπτό ως «το πνευματικό κέντρο μιας φονικής ιδεολογίας», η οποία «κατέληξε στη μεγαλύτερη καταστροφή», τόνισε ο ιστορικός Κρίστιαν Χάρτμαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, και πρόσθεσε ότι στόχος είναι να αποτελέσει «μια απάντηση στο βιβλίο του Χίτλερ».

Σημειώνεται ότι η Γερμανία και η Αυστρία συνεχίζουν να απαγορεύουν την έκδοση του κειμένου χωρίς σχολιασμό, υπό την απειλή διώξεων για εξώθηση σε φυλετικό μίσος.

Τα δικαιώματα του βιβλίου που γράφτηκε από τον ναζί δικτάτορα, το 1924 και το 1925 ενώ βρισκόταν στη φυλακή, περιήλθαν την 1η Ιανουαρίου στο δημόσιο, αφού από το 1945 τα κατείχε το ομόσπονδο κρατίδιο της Βαυαρίας.

Ένα συνδικάτο γερμανών εκπαιδευτικών τάχθηκε υπέρ της χρησιμοποίησης στο Λύκειο αυτής της κριτικής έκδοσης για να «ανοσοποιηθούν» οι έφηβοι εναντίον του «εξτρεμισμού», ωστόσο το μεγαλύτερο γερμανικό συνδικάτο εκπαιδευτικών απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο να αποτελέσει «υποχρεωτικό ανάγνωσμα».

Το βιβλίο, το οποίο θα κυκλοφορήσει σε δύο τόμους, θα πωλείται στην τιμή των 59 ευρώ.