Οβίδες έπληξαν χθες τον κεντρικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Βεγγάζης, ο οποίος τροφοδοτεί το μεγαλύτερο μέρος της ανατολικής Λιβύης, δήλωσαν ένας αξιωματικός του στρατού κι ένας μηχανικός.

Το εργοστάσιο βρίσκεται στην ανατολική περιφέρεια της Βεγγάζης, της δεύτερης σε μέγεθος πόλης της Λιβύης που έχει μετατραπεί σε θέατρο σχεδόν καθημερινών συγκρούσεων ανάμεσα στις δυνάμεις της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης και ένοπλων οργανώσεων, περιλαμβανομένων και τζιχαντιστικών οργανώσεων, καθώς η χώρα παραμένει σε χαοτική κατάσταση από το 2011.

Ο σταθμός επλήγη για πρώτη φορά την Παρασκευή το βράδυ και χθες άλλες δύο φορές από πυροβολικό, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μούσα Σουλεϊμάνι, μηχανικός στο εργοστάσιο. «Οι πέντε από τους έξι μετασχηματιστές τέθηκαν αμετάκλητα εκτός λειτουργίας», διευκρίνισε.

«Είναι η πέμπτη φορά μέσα σε δύο μήνες που ο σταθμός γίνεται στόχος πυρών», συνέχισε ο Σουλεϊμάνι και διευκρίνισε ότι «οι διακοπές της ηλεκτροδότησης θα παραταθούν φθάνοντας έως και τις οκτώ ώρες την ημέρα στις περιοχές ανάμεσα στη Βεγγάζη και τα σύνορα με την Αίγυπτο», που απέχουν περίπου 500 χιλιόμετρα ανατολικότερα.

Ο Σουλεϊμάνι εξήγησε ότι είναι «αδύνατον να προχωρήσουμε στην επισκευή των μετασχηματιστών χωρίς τη συμβολή μιας ξένης ειδικευμένης εταιρείας, κάτι πολύ δύσκολο με δεδομένη την επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας».

«Εάν αυτός ο σταθμός έγινε στόχος, αυτό έγινε για να υποχρεωθούν οι κάτοικοι της Βεγγάζης να αποποιηθούν τη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών οργανώσεων», είπε από την πλευρά του ο λοχαγός Αντνάν αλ Μπάμπα.

«Οι βομβαρδισμοί έγιναν με (οβιδοβόλα) Χόβιτσερ. Δεν θα ήταν δυνατό να στοχοθετηθεί αυτό το εργοστάσιο με αρκετή ακρίβεια χωρίς να έχουν δοθεί συντεταγμένες από ανθρώπους που εργάζονται σε αυτόν στους τρομοκράτες», υποστήριξε ακόμη ο αξιωματικός.

Οι συγκρούσεις στη Βεγγάζη, η οποία βρίσκεται περίπου 1.000 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης, έχουν στοιχίσει τη ζωή σχεδόν 2.000 ανθρώπων από το 2004, σύμφωνα με έναν απολογισμό που είχε δημοσιοποιήσει η ανεξάρτητη οργάνωση Libya Body Count στα μέσα του Δεκεμβρίου.

Επίσης στη Βεγγάζη, οβίδες έπληξαν έναν καταυλισμό εκτοπισμένων που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους στην Ταουέργα (272 χλμ. ανατολικά της Τρίπολης), με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή της μια γυναίκα και να τραυματιστούν εννιά άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, σύμφωνα με ιατρικές πηγές.

Η Λιβύη, όπου αμέτρητες παραστρατιωτικές οργανώσεις προσπαθούν να επιβάλουν η καθεμιά τον δικό της νόμο στις περιοχές που ελέγχουν, μετά την εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς του Μουάμαρ Καντάφι, έχει δύο αντίπαλες κυβερνήσεις και δύο κοινοβούλια: η μία κυβέρνηση, που συστάθηκε από μια συμμαχία ισλαμιστών, τη Φατζρ Λίμπια (Αυγή της Λιβύης), εδρεύει στην Τρίπολη, η δεύτερη, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, έχει αποσυρθεί στην ανατολική Λιβύη.

Η αναρχία στη χώρα επέτρεψε στους τζιχαντιστές που ορκίζονται πίστη στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος να αποκτήσουν ερείσματα και να επεκταθούν στη Λιβύη, όπου έχουν αναλάβει την ευθύνη για πολλές αιματηρές επιθέσεις.