Η αντιπολίτευσης της Συρίας, που συναντάται από χθες Τετάρτη στην Αττάλεια της Τουρκίας, ζητεί «την άμεση παραίτηση» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με την κοινή διακήρυξη που αναγνώστηκε σήμερα από τους διοργανωτές του συνεδρίου.
Οι εκπρόσωποι που συναντήθηκαν στην Αττάλεια «ζητούν την άμεση παραίτηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από όλα τα αξιώματα που κατέχει», σύμφωνα με το κείμενο της διακήρυξης.

Η αντιπολίτευση ζητεί επίσης «τη διοργάνωση ελεύθερων και διαφανών βουλευτικών και προεδρικών εκλογών σε χρονικό διάστημα που δεν θα ξεπερνά το ένα έτος» μετά την παραίτηση του Άσαντ, όπως υπογραμμίζει το κείμενο, το οποίο έγινε δεκτό με χειροκροτήματα.

Οι αντιφρονούντες δεσμεύθηκαν επίσης «να κάνουν ό,τι μπορούν για να πέσει το καθεστώς» της Συρίας.

Το «Συμβούλιο για την Αλλαγή στη Συρία» απηύθυνε παράλληλα ένα μήνυμα στη διεθνή κοινότητα, που πιέζει το καθεστώς του Άσαντ να προχωρήσει σε πολιτικές μεταρρυθμίσεις, εκφράζοντας την αντίθεσή τους "σε οποιαδήποτε ξένη επέμβαση" στη Συρία, όπως αυτή στη Λιβύη.

«Πρέπει να γίνουν τα πάντα για να διασφαλιστεί η ενότητα και η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας», αναφέρει η διακήρυξη.

Περίπου 300 αντιφρονούντες και ακτιβιστές, στην πλειοψηφία τους εξόριστοι σε άλλες χώρες, οι οποίοι βρέθηκαν σε ένα ξενοδοχείο στην Αντάλια για να πραγματοποιήσουν το πρώτο συνέδριο αυτού του εύρους, απέρριψαν τη γενική αμνηστία που χορήγησε ο Άσαντ την Τρίτη το βράδυ.

«Ο Μπασάρ αλ Άσαντ είναι αυτός που χρειάζεται αμνηστία, διότι σκότωσε το λαό του», προειδοποίησε ο Μούλχεμ αλ Ντρούμπι, εκπρόσωπος των Αδελφών Μουσουλμάνων που πήραν μέρος στο συνέδριο.

TAGS