Το σύνολο σχεδόν των υπόπτων για τις, κυρίως σεξουαλικές, επιθέσεις κατά γυναικών στο κέντρο της Κολωνίας τη νύκτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς είναι άτομα ξένης καταγωγής, κυρίως αιτούντες άσυλο που έφθασαν τους τελευταίους μήνες στη Γερμανία, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Ραλφ Γέγκερ.

«Τόσο οι δηλώσεις αυτοπτών μαρτύρων, όσο και οι αναφορές της (τοπικής) αστυνομίας, καθώς και οι περιγραφές της ομοσπονδιακής αστυνομίας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που διέπραξαν τις εγκληματικές αυτές ενέργειες είναι σχεδόν αποκλειστικά πρόσφυγες ή μετανάστες», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών ενώπιον ειδικής επιτροπής που έχει συσταθεί για να εξετάσει τις επιθέσεις στην Κολωνία.

«Ολες οι ενδείξεις οδηγούν σε άτομα από τη Βόρεια Αφρική ή από τον αραβικό κόσμο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, πρόσφυγες οι οποίοι αιτούν άσυλο και έφθασαν τον περασμένο χρόνο περιλαμβάνονται στους υπόπτους», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο αριθμός των μηνύσεων που έχουν κατατεθεί για τις επιθέσεις κατά γυναικών  στην Κολωνία ανέρχεται πλέον σε 516, εκ των οποίων το 40% των μηνύσεων αφορά σεξουαλικές επιθέσεις.

Η υπόθεση έχει ενισχύσει το κλίμα ξενοφοβίας με το ακροδεξιό κόμμα PEGIDA να προχωρεί σε διαδηλώσεις, στις οποίες το Σάββατο ξέσπασαν επεισόδια. Η αστυνομία προχώρησε σε χρήση δακρυγόνων και εκτοξευτήρων νερού προκειμένου να διαλύσει το πλήθος καθώς κάποιοι από τους διαδηλωτές εκσφενδόνισαν κροτίδες και μπουκάλι εναντίον των αστυνομικών.

Την ίδια ώρα η καγκελάριος Μέρκελ ξεκαθάρισε ότι θα σκληρύνει τη στάση της όσον αφορά στη μεταναστευτική πολιτική, και τόνισε ότι εάν κάποιος πρόσφυγας φυλακιστεί - ακόμα και αν είναι καταδικασμένος σε ποινή με αναστολή - θα πρέπει να απελαύνεται από τη χώρα.