Πολύ αυξημένες χαρακτήρισε τις μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς μετά τη συμφωνία που υπογράφηκε ανάμεσα στις Βρυξέλλες και στην Άγκυρα για την αναχαίτισή τους.
 
Όπως δήλωσε ο κ. Τίμερμανς από την Τουρκία, όπου πραγματοποιεί επίσκεψη:
Ο αριθμός των ανθρώπων που φθάνουν στην Ελλάδα εξακολουθεί να είναι πολύ αυξημένος, από 2.000 έως 3.000 κάθε μέρα. Δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι.

Η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση υπέγραψαν στα τέλη Νοεμβρίου ένα "σχέδιο δράσης" που προβλέπει τη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ στις τουρκικές αρχές με αντάλλαγμα τη δέσμευσή τους να ελέγχουν καλύτερα τα σύνορά τους και να συνεργαστούν στη μάχη κατά των διακινητών.

Παρά τη συμφωνία αυτή, πολλοί μετανάστες, κυρίως σύροι και ιρακινοί πρόσφυγες, συνεχίζουν να αψηφούν τον χειμερινό καιρό και επιχειρούν τον επικίνδυνο διάπλου του Αιγαίου από τις τουρκικές ακτές προς τα ελληνικά νησιά.

Σήμερα, τα πτώματα τριών μεταναστών, δύο γυναικών και ενός παιδιού πέντε ετών, εντοπίστηκαν ανοικτά του Αϊβατζίκ (βορειοδυτική Τουρκία), μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

"Νομίζω πως πρέπει να επιταχύνουμε τις εργασίες μας ώστε να ξεκινήσει η υλοποίηση των προγραμμάτων", υπογράμμισε επίσης ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής.

Έπειτα από συνάντηση που είχε σήμερα το πρωί με τον Τίμερμανς, ο τούρκος υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Βολκάν Μποζκίρ δήλωσε ότι η κυβέρνηση σκέπτεται να χορηγήσει άδειες εργασίας στους σύρους πρόσφυγες, μια ιδέα στην οποία έχει γίνει πολλές φορές αναφορά, η οποία όμως μέχρι σήμερα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί, και υποσχέθηκε ότι τα παιδιά τους θα έχουν καλύτερη εκπαίδευση.

Ο ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι οι δηλώσεις αυτές είναι "ενθαρρυντικές".