Την ανάγκη να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα της συμφωνίας με την Τουρκία διατύπωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της 'Ανγκελα Μέρκελ Στέφεν Ζάιμπερτ.
 
 «Η Ευρώπη πρέπει να τοποθετηθεί ώστε να μπορέσουμε να περιμένουμε από την Τουρκία αυτά που περιμένουμε από αυτήν στο πλαίσιο της συμφωνίας μας», δήλωσε ο Στέφεν Ζάιμπερτ, αναφερόμενος στην οικονομική στήριξη ύψους τριών δισεκατομμυρίων ευρώ που έχει συμφωνηθεί να προσφέρει η ΕΕ στην Άγκυρα, προκειμένου να συγκρατήσει το προσφυγικό κύμα.
 
Όπως υπογράμμισε:

Υπάρχει η γενική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ότι η Τουρκία, η οποία είναι χώρα-κλειδί από πολλές απόψεις, θα στηριχθεί στην κοινή προσπάθεια σχετικά με την προσφυγική κρίση με αυτά τα τρία δισεκατομμύρια. Αυτή (η απόφαση) πρέπει πλέον μόνο να μετατραπεί μέσω της καθιερωμένης ευρωπαϊκής οδού σε συγκεκριμένη πράξη.

Ο ίδιος προσέθεσε, επίσης, ότι πρέπει να προσδιοριστεί από ποια κονδύλια και σε ποιες χρονικές περιόδους θα εκταμιευτούν αυτά τα χρήματα. 

Την ίδια ώρα, επισήμανε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει με την Άγκυρα τα πρότζεκτ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, στα οποία θα διατεθούν αυτά τα χρήματα.

«Με άλλα λόγια, είμαστε σε πλήρη διαδικασία. Η καγκελάριος επισήμανε ότι βεβαίως είναι απαραίτητο η Ευρώπη να τοποθετηθεί ώστε να μπορέσουμε να περιμένουμε από την Τουρκία αυτά, τα οποία περιμένουμε από αυτήν στο πλαίσιο αυτής της συμφωνίας. Αλλά είμαστε σε πλήρη διαδικασία», κατέληξε ο κ. Ζάιμπερτ.