current views are: 13

11 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση14:48

David Bowie: Η ζωή του μέσα από σπάνιες φωτό και βίντεο

Σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, μουσικός με Μ κεφαλαίο και έμπνευση για εκατοντάδες καλλιτέχνες που ακολούθησαν, ο Ντέιβιντ Μπόουι άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, χτυπημένος από τον καρκίνο, ελάχιστες ημέρες μετά από την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ. 

Δημοσίευση 14:48’

Σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, μουσικός με Μ κεφαλαίο και έμπνευση για εκατοντάδες καλλιτέχνες που ακολούθησαν, ο Ντέιβιντ Μπόουι άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, χτυπημένος από τον καρκίνο, ελάχιστες ημέρες μετά από την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ. 

Σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς, μουσικός που ενέπνευσε εκατοντάδες καλλιτέχνες που ακολούθησαν, ο Ντέιβιντ Μπόουι άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, χτυπημένος από τον καρκίνο, ελάχιστες ημέρες μετά από την κυκλοφορία του τελευταίου του άλμπουμ. 

Τον θάνατό του επιβεβαίωσε ο γιος του, σκηνοθέτης Ντάνκαν Τζοουνς, ο οποίος ζήτησε από τους θαυμαστές του να θρηνήσουν σιωπηλά και να σεβαστούν την απώλεια της οικογένειας.

Ο Ντέϊβιντ Μπόουι πέθανε μετά από μια γενναία, 18μηνη μάχη με τον καρκίνο. Και παρ’ όλο που πολλοί από εσάς μοιράζεστε την απώλειά μας, σας ζητώ να σεβαστείτε την οικογένειά μας αυτή την ώρα του πένθους…

H ενασχόληση του Μπόουι με την μουσική ξεκίνησε, ήδη, από την εφηβεία, όταν σε ηλικία 15 ετών σχημάτισε το πρώτο του γκρουπ, τους Konrads, με τους οποίους έπαιζε σε γάμους και συγκεντρώσεις. 

Η πορεία μετά τους Konrads έγινε σύντομα μοναχική, με τον πάντα ανήσυχο Bowie να κυνηγά την μουσική ολοκλήρωση μέσα από συνεργασίες με κιθαρίστες  και σπουδαίους μουσικούς. 

Η πρώτη επιτυχία: Το ”Space Oddity” 

Το 1969 ήταν η χρονιά -ορόσημο για τον Bowie, καθώς η επιτυχία του Space Oddity τον εκτόξευσε στο πάνθεον της μουσικής και τον καθιέρωσε ως έναν από τους ”ιερείς” της ηλεκτρονικής μουσικής”.

Ο ”εξωγήινος” 

Ο Μπόουϊ, όπως χαρακτηριστικά γράφουν οι New York Times, τραγουδούσε πάντα από την θέση του outsider: 

Ήταν ο εξωγήϊνος, ο ανδρόγυνος, ο αντικοινωνικός, ο αστροναύτης από μακριά. Αυτό επιβεβαιώνουν και οι εμφανίσεις του στις αρχές του 70′ με λαμπερά κοστούμια και τα μαλλιά του βαμμένα κόκκινα.

Τα σόου του με αφορμή την επιτυχία του ”Ziggy Stardust” είχαν τεράστια επιτυχία και οδήγησαν στην διαμόρωση μιας ιδιαίτερης περσόνας που δεν σταματούσε να επιδρά ακόμα και στους σύγχρονους μουσικούς.

Οι μεγάλες του επιτυχίες

Οι δεκαετίες του 70′ και του 80′ υπήρξαν οι πιο επιτυχημένες της καριέρας του… Τότε ήταν που απογειώθηκε με επιτυχίες όπως το ‘‘Let’s Dance’‘, το ”The Man who sold the world”, αλλά και το ”Wild is the wind”.

Η αμφισεξουαλικότητά του και η ιδιαίτερη σχέση με τον Μικ Τζάγκερ 

Στις 4 Μαΐου του 1990, η πρώην κυρία Μπάουι, Angie σε συνέντευξή της στην Τζόαν Ρίβερς, ισχυρίστηκε ότι έχει πιάσει πολλές φορές τον Ντέιβιντ στο κρεβάτι με άντρες. Κορυφαία όλων, η φορά που τον βρήκε με τον Μικ Τζάγκερ.

Λίγο καιρό αργότερα, ωστόσο, σχολιάζοντας το ίδιο θέμα, η Άντζι άλλαξε λίγο την ιστορία: «Εντάξει, μπορεί να ήταν γυμνοί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κοιμούνταν απλώς μαζί»…. 

Ο ίδιος είχε κατά καιρούς δηλώσει ομοφυλόφιλος, αμφιφυλόφιλος, ετεροφυλόφιλος. Κι έχει απαντήσει σχετικά: “Επειδή έχω κουραστεί να αποφεύγω ερωτήσεις, για το τι έκανα με το περιεχόμενου του εσωρούχου μου, όποιος θέλει να μάθει πικάντικες ιστορίες για μένα, δεν έχει παρά να διαβάσει τις 30-40 βιογραφίες μου και να επιλέξει τη φήμη της αρεσκείας του...».
 

Η καριέρα του ως ηθοποιός

Δεν έκρυψε ποτέ ότι αγαπούσε και την ηθοποίια. Πως θα μπορούσε να γίνει αλλιώς άλλωστε για έναν άνθρωπο που λάτρευε τόσο τις μεταμορφώσεις.

Η πρώτη του εμφάνιση ήταν το 1967 στο θέατρο στην περάσταση ”Pierrot en Turquoise’‘; ενώ πρωταγωνίστησε στην ταινία ”The Hunger”μαζί με την Κατρίν Ντενέβ και την Σούζαν Σάραντον, αλλά και στο φιλμ του Ναγκίσα Οσίμα ”Καλά Χριστούγεννα κ. Λώρενς”.

Άλλες ξεχωριστές εμφανίσεις του ήταν στον “Τελευταίο πειρασμό” του Μάρτιν Σκορτσέζε, όπου έπαιξε το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου, αλλά και στο ”A view to kill” στη σειρά ταινιών του Τζειμς Μποντ. 

 
To ”κυκνειο” άσμα του, ωστόσο, έγινε με τη μουσική…Και τι ειρωνία…Το βίντεοκλιπ του σινκγλ ”Lazarus” που κυκλοφόρησε πριν μερικές ημέρες, τον ήθελε καθηλωμένο σε ένα κρεβάτι…
 

 


σχετικα αρθρα