Μήνυμα κατά του ρατσισμού, απορρίπτοντας για μια ακόμα φορά την πρόταση του κυβερνητικού του εταίρου για καθορισμό ανώτερων ορίων στον αριθμό των προσφύγων που θα γίνονται δεκτοί στη χώρα, έστειλε ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν.

Μιλώντας σε σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, ο καγκελάριος τόνισε πως οι «ρατσιστές» δεν θα πρέπει να πιστεύουν ότι μία αδικία όπως αυτή που συνέβη στην Κολωνία, αποδεικνύει την ορθότητα των δικών τους θέσεων, και προειδοποίησε ότι δεν θα πρέπει να γίνονται γενικεύσεις μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις.

Στον αντίποδα, επισήμανε την ανάγκη να προστατευτούν οι πρόσφυγες από το να συγκρίνονται με εκείνους οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε τρομοκρατικές οργανώσεις ή έχουν εγκληματική δραστηριότητα.

Ειδικά αναφερόμενος στο αίτημα του συνητηρητικού κυβερνητικού του εταίρου για «όρια» στον αριθμό των προσφύγων ο Αυστριακός καγκελάριος επισήμανε ότι «στην Αυστρία λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν όχι μόνον το Κράτος Δικαίου αλλά υπάρχει επίσης μία καρδιά για εκείνους που αναγκάζονται σε φυγή εξαιτίας πολέμου».

Όπως υπογράμμισε, μία μείωση του αριθμού των αιτήσεων χορήγησης ασύλου δεν θα συμβεί με έντονες συνθηματολογίες, αλλά με την εξάλειψη των αιτίων της φυγής των ανθρώπων. Πρόσθεσε πάντως ότι απαιτείται μία ανάλογη προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαικής Ενωσης, όπως επίσης μία επαναπροώθηση των οικονομικών μεταναστών.