Παρελθόν αποτελoύν, πλέον, για την Air France τα Boeing 747 και όπως όλα δείχνουν, το θρυλικό μοντέλο αεροπλάνου θα βρεθεί σύντομα εκτός πολλών διεθνων στόλων. 

Το θρυλικό Jumbo της Boeing φαίνεται ότι ολοκληρώνει τον κύκλο της ζωής του σιγά-σιγά, καθώς πολλές μεγάλες εταιρίες προτιμούν είτε τα μεγαλύτερα Α380 της Αirbus είτε τα πιο σύγχρονο και οικονομικά αεροπλάνα της Boeing με δύο κινητήρες. 

Η εθνική αεροπορική εταιρεία της Γαλλίας είναι από τις πρώτες μεγάλες εταιρίες που βγάζουν εκτός υπηρεσίας το 747, κατ' αρχήν στις επιβατικές της πτήσεις (θα παραμείνει βεβαίως ως cargo που είναι και ιδιαίτερα χρήσιμο και δημοφιλές, ακόμα και στις παλαιότερες εκδόσεις του).

Σήμερα έγινε η τελευταία πτήση της γαλλικής εταιρίας με αυτό το αεροπλάνο, με τις αρχές του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ να έχουν ετοιμάσει μία μεγάλη τελετή για αυτή την ιστορική στιγμή.

Η σημερινή, μάλιστα, δεν είναι η μοναδική τελετή, καθώς στις 14 του μήνα θα γίνουν δύο ειδικές πτήσεις αποχαιρετισμού του Jumbo από την γαλλική εταιρία.

Οι πτήσεις αυτές θα αφορούν μερικούς πολύ ειδικούς προσκεκλημένους οι οποίοι θα πετάξουν πάνω από την Γαλλία θα έχουν ειδικές «παροχές» με business class φαγητό, σαμπάνια καθώς και μία εκτεταμμένη αναφορα-επίδειξη για το αεροπλάνο και την ιστορία του. 

Μάλιστα, στην επιστροφή τους στο Σαρλ ντε Γκολ οι επιβάτες αυτών των δύο πτήσεων θα βρεθούν μέσα στο υπόστεγο επισκευής των αεροπλάνων και θα τους δοθεί ένα τελευταίο αποχαιρετιστήριο ποτό στην σκιά του γίγαντα των αιθέρων.

Η ιστορία του Boeing 747

Το 747 ήταν το αεροπλάνο που συνέδεσε όσο κανένα άλλο το όνομά του (και την παρουσία του) με την άνθηση της παγκόσμιας αεροπορίας καθώς έγινε ταυτόσημο με τα μεγάλα και άνετα ταξίδια μεγάλων αποστάσεων.

Η Πρώτη του πτήση έγινε το 1970 και κατείχε το ρεκόρ για το μεγαλύτερο αεροπλάνο του κόσμου επί 37 χρόνια μέχρι την εμφάνιση του Α380. 

Ήταν το πρώτο που είχε διπλό κατάστρωμα (όχι σε όλο το μήκος της  ατράκτου όπως το Α380) ενώ θεωρείται ότι παρά το μέγεθός του ήταν ένα από τα πιο ασφαλή και καλοσχεδιασμένα αεροπλάνα που βγήκαν ποτέ σε παραγωγή. 

Παρά τις αρχικές προβλέψεις, το αεροπλάνο έγινε τεράστια εμπορική επιτυχία σε όλες τις μεγάλες εταιρίες του κόσμου, κάτι που το κρατάει ακόμα και σήμερα ζωντανό σε όλες τις υπερατλαντικές γραμμές. 

Η εμφάνιση, ωστόσο, πιο σύγχρονων αεροπλάνων (ιδίως από την Boeing) με χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και περισσότερη οικονομία σε καύσιμο, οδηγούν το ιστορικό αυτό αεροπλάνο στον τέλος της δράσης τους στους αιθέρες όλου του πλανήτη.