Μεγάλο θόρυβο έχει προκαλέσει στη Γερμανία το εξώφυλλο του νέου τεύχους του γερμανικού περιοδικού Focus, με θέμα τις επιθέσεις κατά γυναικών τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην Κολωνία.

Στο εξώφυλλο του περιοδικού παρουσιάζεται μια λευκή γυναίκα, γυμνή, σε στάση άμυνας ενώ πάνω της φέρει αποτυπώματα από αντρικές παλάμες μαύρου χρώματος.

Ο τίτλος του περιοδικού είναι: «Οι γυναίκες καταγγέλλουν» και στον υπότιτλο διερωτάται: «Μετά τις σεξουαλικές επιθέσεις των μεταναστών: Είμαστε ακόμη ανεκτικοί ή ήδη τυφλοί;».

Δεν ήταν λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που χαρακτήρισαν το εξώφυλλο «σεξιστικό» και «ρατσιστικό», υποχρεώνοντας τον αρχισυντάκτη του περιοδικού, Ούλριχ Ράιτς, να υπερασπιστεί δημόσια την επιλογή της εν λόγω εικόνας.

Σύμφωνα με τον Ράιτς:

Αποφασίσαμε να παρουσιάσουμε μια συμβολική αναπαράσταση όσων συνέβησαν στην Κολωνία. Γι' αυτό δείχνουμε μια ταπεινωμένη γυναίκα, που έχει υποβιβαστεί σε σεξουαλικό αντικείμενο -αντιπροσωπεύοντας τις πολλές γυναίκες-θύματα-, η οποία όμως είναι ταυτόχρονα αποφασισμένη να αμυνθεί. Όποιος χαρακτηρίζει ρατσιστικό το εξώφυλλο «φοβάται να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα».

Μετά από αυτή την τοποθέτηση, τα social media πλημμύρισαν με αρνητικά σχόλια, με επίκεντρο τη χρήση του στερεότυπου του κακού «μαύρου» άνδρα που επιτίθεται στη λευκή γυναίκα, και μάλιστα σε ασπρόμαυρη εκδοχή που εντείνει την αντίθεση.

Ειδικότερα, η επικεφαλής των Πρασίνων, Σιμόνε Πέτερ, κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία στο γερμανικό Συμβούλιο Τύπου, σχολιάζοντας ότι «η συγκεκριμένη απεικόνιση, έχει όλα τα χαρακτηριστικά του σεξισμού και του ρατσισμού και παραβιάζει τους κανόνες δεοντολογίας του Τύπου».

«Δεν μπορεί κανείς να αναφερθεί στη σεξουαλική βία κατά των γυναικών, χωρίς να καταφύγει σε παλιά στερεότυπα που υποτιμούν τις γυναίκες, και που μέσω του ρατσισμού ενισχύουν τον λαϊκισμό και την ακροδεξιά προπαγάνδα;» πρόσθεσε.