Χιλιάδες άνθρωποι, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα ενός ισλαμοφοβικού κινήματος, συγκεντρώθηκαν απόψε στη Λειψία, για να διαδηλώσουν κατά της μαζικής άφιξης προσφύγων στην χώρα.

Αψηφώντας την καταρρακτώδη βροχή, οι διαδηλωτές αλλά και άνθρωποι που διαμαρτύρονταν εναντίον τους πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις χωρισμένοι από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και οχήματα με αντλίες εκτόξευσης νερού υπό πίεση που είχαν παραταχθεί στο κέντρο της πόλης, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Σε πλακάτ που κρατούσαν, οι επικριτές της πολιτικής που έχει υιοθετήσει η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υπέρ των προσφύγων εξέφραζαν την οργή τους με ξενοφοβικά συνθήματα.

«Ισλάμ = τρόμος», μπορούσε να διαβάσει κανείς, ή ακόμα το σύνθημα «οι πρόσφυγες δεν είναι ευπρόσδεκτοι» και στο πλάι του ένα σκίτσο με τρεις άνδρες οπλισμένους με μαχαίρια που ακολουθούν μία γυναίκα.

Το πλακάτ αυτό αναφερόταν στις επιθέσεις που διαπράχθηκαν εναντίον εκατοντάδων γυναικών στην Κολωνία (δυτικά), τη νύχτα της 31ης Δεκεμβρίου.

Οι συμμετέχοντες ανταποκρίθηκαν στην πρωτοβουλία του Legida, της τοπικής οργάνωσης στη Λειψία του ισλαμοφοβικού κινήματος Pegida (ακρωνύμιο του Ευρωπαίοι Πατριώτες κατά του Εξισλαμισμού της Δύσης), που διοργανώνει διαδηλώσεις κάθε Δευτέρα βράδυ στη Δρέσδη εδώ κι ένα χρόνο.

«Legida, μαζί για τη Γερμανία, για την χώρα, για την ειρήνη και για τη διατήρηση της γερμανικής κουλτούρας» έγραφε ένα μεγάλο πανό.

Εκτάκτως, τα στελέχη του Pegida συγκεντρώθηκαν μαζί με εκείνα του Legida σήμερα με αφορμή την πρώτη επέτειο από την ίδρυση του κινήματος.

Ορισμένα από τα συνθήματα που ακούγονταν στοχοθετούσαν απευθείας την Γερμανίδα καγκελάριο.

«Απελαύνετε!», «Αντισταθείτε!», «η Μέρκελ πρέπει να φύγει!» φώναζαν οι διαδηλωτές στους δρόμους.