Στα ύψη βρίσκεται η ένταση μεταξύ της Κομισιόν και της νέας κυβέρνησης της Πολωνίας με αφορμή το νομοσχέδιο για τα κρατικά μέσα ενημέρωσης που έχει προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις εντός και εκτός της χώρας. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε κατά τη συνεδρίαση του Κολεγίου των Επιτρόπων να ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί στην Πολωνία αναφορικά με το κράτος δικαίου, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς. Όπως τόνισε ο ίδιος, στο επίκεντρο της συζήτησης στο Κολέγιο βρέθηκε το γεγονός ότι η πολωνική κυβέρνηση δεν έκανε σεβαστές τις αποφάσεις του Συνταγματικού Δικαστηρίου, οι οποίες είναι δεσμευτικές.

Η Επιτροπή με δύο επιστολές της προς τις πολωνικές αρχές είχε ζητήσει να ενημερωθεί σχετικά με την απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να περιορίσει τις αρμοδιότητες του Συνταγματικού Δικαστηρίου, αλλά και την πρόσφατη μεταρρύθμιση του νόμου για τα μέσα ενημέρωσης.

«Στόχος μας δεν είναι η σύγκρουση αλλά να ξεκινήσουμε ένα διάλογο και να βοηθήσουμε στην εξεύρεση λύσεων», δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, ο Τίμερμανς, επισημαίνοντας ότι το κράτος δικαίου αποτελεί θεμελιώδη αξία της ΕΕ και ευθύνη της Επιτροπής η διασφάλισή του.

Τέλος, το Κολέγιο έδωσε εντολή στον πρώτο αντιπρόεδρο να στείλει επιστολή στην πολωνική κυβέρνηση προκειμένου να ξεκινήσει ένας δομημένος διάλογος πάνω στο κράτος δικαίου και αποφάσισε να επανέλθει στο ζήτημα μέχρι τα μέσα Μαρτίου, ενώ ο Τίμερμανς δήλωσε την πρόθεσή του να μεταβεί ο ίδιος στη Βαρσοβία προκειμένου να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος «με λογικό και ήρεμο τρόπο». 

Τις κινήσεις της Κομισιόν απέρριψε η κυβέρνηση της Πολωνίας, με τον υφυπουργό Εξωτερικών Κόνραντ Σιμάνσκι να τονίζει πως «η Επιτροπή κινδυνεύει να επιλέξει πλευρά και να διαδραματίσει ρόλο στην πολιτική διένεξη εντός της Πολωνίας».

Πάντως ο Σιμάνσκι αποπειράθηκε να υποβαθμίσει την διένεξη, δηλώνοντας ότι η Βαρσοβία είναι έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ σημείωσε πως είναι βέβαιος ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί θα διευθετηθεί.

Το πλαίσιο για τη διασφάλιση του κράτους δικαίου είχε δημιουργηθεί πριν από δύο χρόνια, μετά τις επικρίσεις σε βάρος της ΕΕ ότι παρέμεινε άπρακτη και δεν έκανε παρά ελάχιστα για να εμποδίσει τις αυταρχικές εκτροπές του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν τα τελευταία τρία χρόνια.