current views are: 9

14 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση19:59

Σε περιπέτειες και η Renault – Έρευνες για ύποπτο λογισμικό

Μετά την Volkswagen, αναφορές κάνουν λόγο για «πειραγμένο» λογισμικό μετρήσεων εκπομπών ρύπων και στα αυτοκίνητα της Reunault. 

Δημοσίευση 19:59’

Μετά την Volkswagen, αναφορές κάνουν λόγο για «πειραγμένο» λογισμικό μετρήσεων εκπομπών ρύπων και στα αυτοκίνητα της Reunault. 

Μετά την Volkswagen, αναφορές κάνουν λόγο για «πειραγμένο» λογισμικό μετρήσεων εκπομπών ρύπων και στα αυτοκίνητα της Reunault. 

Μάλιστα, οι αρχές έχουν επιθεωρήσει τρεις από τις εγκαταστάσεις της στο πλαίσιο έρευνας για τις εκπομπές ρύπων, σε μια είδηση που εξανέμισε δισεκατομμύρια από τη χρηματιστηριακή της αξία.

Η Renault είπε ότι μέχρι στιγμής οι έρευνες δεν έχουν εντοπίσει «καμία ένδειξη συστήματος αναστολής (defeat device) στα οχήματα της Renault», σε μια αναφορά στο είδος του λογισμικού που εντόπισαν οι Αμερικανοί ερευνητές ότι είχε χρησιμοποιήσει η Volkswagen.

Η Renault είπε ότι οι ερευνητές εξετάζουν τον τρόπο που χρησιμοποιεί την τεχνολογία εκπομπής ρύπων, διεξάγοντας έρευνα στα ανταλλακτικά και στις εργοστασιακές της μονάδες, συμπληρωματικά αυτής που έχει ήδη πραγματοποιηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση.

Από την πλευρά του ο  υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν σημείωσε πως η υπόθεση δεν είναι «σε καμία περίπτωση» συγκρίσιμη με εκείνη του ομίλου Volkswagen, όπου γινόταν ενσυνείδητη προσπάθεια παραπλάνησης των ελέγχων εκπομπών ρύπων των ντιζελοκινητήρων.

«Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση για μια κατάσταση συγκρίσιμη με εκείνη της Volkswagen», είπε ο Μακρόν ερωτηθείς για τις πρόσφατες έρευνες στη Ρενό από τη γαλλική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, τις οποίες αποκάλυψαν σήμερα συνδικάτα.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι παραμένει αμείωτη η «εμπιστοσύνη του στον όμιλο» της Renault και πρόσθεσε ότι οι υπηρεσίες του διεξήγαγαν «πολλούς ελέγχους και έρευνες από τον Σεπτέμβριο για να επαληθευτεί η αξιοπιστία και η ποιότητα των πληροφοριών που δόθηκαν στους καταναλωτές». 

Η Renault, η μετοχή της οποίας έκανε βουτιά που ξεπέρασε το 10% σήμερα (έκλεισε με πτώση -10,28%, στα 77,75 ευρώ, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η πτώση είχε φθάσει το 20%), ήταν απλά «ένας από τους κατασκευαστές που ελέγχθηκαν», συνέχισε.

«Είναι σημαντικό στις συζητήσεις με αυτόν τον όμιλο, όπως και με άλλους ομίλους και κατασκευαστές, που γίνονται στη Γαλλία με το τμήμα της ανεξάρτητης επιτροπής που είναι αρμόδιο για τη διεξαγωγή των ελέγχων (σ.σ. των εκπομπών ρύπων) και τις υπηρεσίες του υπουργείου μου, να δοθούν όλες οι αναγκαίες διευκρινίσεις», πρόσθεσε ο Μακρόν.

Πέραν των ελέγχων που κάνουν οι υπηρεσίες του Μακρόν διάφορα μοντέλα αυτοκινήτων γαλλικών εταιρειών έχουν γίνει αντικείμενο ελέγχων σε ό,τι αφορά τα πραγματικά επίπεδα εκπομπών αέριων ρύπων με πρωτοβουλία της υπουργού Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ. Η Ρουαγιάλ διέταξε τη διεξαγωγή των ελέγχων αμέσως μετά τις αποκαλύψεις περί του ότι η Φολκσβάγκεν εφοδίασε 11 εκατομμύρια κινητήρες της με ένα ειδικό λογισμικό ικανό να παραποιεί τα αποτελέσματα των ελέγχων των εκπομπών ρύπων.


σχετικα αρθρα