current views are: 8

15 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση07:32

Στο στόχαστρο της ISIS η Τζακάρτα- Πώς έγιναν οι επιθέσεις της 14ης Ιανουαρίου

Έργο των τζιχαντιστών της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους ληταν η χθεσινή επίθεση καμικάζι στην καρδιά της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, Τζακάρτα. 

Δημοσίευση 07:32’

Έργο των τζιχαντιστών της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους ληταν η χθεσινή επίθεση καμικάζι στην καρδιά της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, Τζακάρτα. 

Έργο των τζιχαντιστών της τρομοκρατικής οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους ληταν η χθεσινή επίθεση καμικάζι στην καρδιά της πρωτεύουσας της Ινδονησίας, Τζακάρτα

Ενώ μόνο επτά άτομα σκοτώθηκαν στους βομβαρδισμούς και την ανταλλαγή πυρών – από τα οποία άτομα τα πέντε ήταν οι ίδιοι οι τρομοκράτες – η θρασύτητα της επίθεσης έδειξε μια καινούργιου είδους μαχητικότητα σε μια χώρα όπου έχει συνηθίσει επιθέσεις μικρής εμβέλειας εναντίον της αστυνομίας. 

Τα σώματα ασφαλείας έθεσαν τέλος στην επίθεση – κοντά σε κατάστημα της Starbucks και στο παλαιότερο υπερκατάστημα της Τζακάρτα, Sarinah – σε περίπου τρεις ώρες, αφού μια ομάδα ένοπλων αντάλλαξαν πυρά με την αστυνομία και μετά ανατινάχθηκαν. Οι δύο πολίτες που σκοτώθηκαν ήταν ινδονησιακής και καναδικής εθνικότητας, ενώ τραυματίστηκαν είκοσι άτομα, μεταξύ των τέσσερις πολίτες από την Αλγερία, την Αυστρία, τη Γερμανία και την Ολλανδία. 

“Μια ομάδα στρατιωτών του χαλιφάτου στην Ινδονησία στόχευσαν μια συγκέντρωση της σταυροφορικής συμμαχίας η οποία μάχεται το Ισλαμικό Κράτος στην Τζακάρτα”, είπε η ομάδα σε δήλωση, προσθέτοντας ότι 15 άτομα σκοτώθηκαν. 

Ο αστυνομικός διευθυντής της πρωτεύουσας είπε σε δημοσιογράφους ότι το Ισλαμικό Κράτος “είναι σίγουρα πίσω από την επίθεση αυτή”, και ταυτοποίησε ως υπεύθυνο για τον σχεδιασμό της έναν ινδονήσιο τζιχαντιστή, τον Μπαχρούν Νάιμ, ο οποίος πιστεύεται ότι βρίσκεται στη συριακή πόλη Ράκα. 

Υπήρξαν τουλάχιστον έξι εκρήξεις, και μία ανταλλαγή πυρών σε σινεμά, αλλά ο χαμηλός αριθμός θυμάτων δείχνει ότι οι δράστες ήταν ντόπιοι τζιχαντιστές με στοιχειώδη οπλισμό, σύμφωνα με ειδικούς. 

“Ο πρόεδρος έχει πει πως το έθνος και οι πολίτες δεν θα πρέπει να φοβούνται και δεν θα πρέπει να ηττηθούν από πράξεις τρομοκρατίας”, είπε ο εκπρόσωπος του προεδρικού παλατιού Άρι Ντουιπαγιάνα. 

Ο φωτογράφος του Ρόιτερς Ντάρεν Γουάιτσαϊντ, περιγράφοντας την επίθεση, είπε, “Τα παράθυρα του Starbucks έχουν ανατιναχθεί προς τα έξω. Βλέπω τρεις νεκρούς στο δρόμο. Υπάρχει μια παύση του πυροβολισμού αλλά κάποιος βρίσκεται στην ταράτσα του κτιρίου και η αστυνομία τον έχει στο στόχαστρό της”. 

Η αστυνομία αντέδρασε μέσα σε λεπτά με μεγάλες δυνάμεις, με μαύρα θωρακισμένα αυτοκίνητα να αποκλείουν το καφενείο και ομάδες ακροβολιστών να παίρνουν θέσεις στη γειτονιά, ενώ ελικόπτερα πετούσαν από πάνω. 

Ο αρχηγός της αστυνομίας της Τζακάρτα Τίτο Καρναβιάν είπε ότι ένας άντρας μπήκε στο Starbucks και ανατινάχθηκε, τραυματίζοντας αρκετούς μέσα στο κατάστημα. Καθώς ο κόσμος έβγαινε τρέχοντας από το κατάστημα, τον περίμεναν δύο ένοπλοι ανοίγοντας πυρ ενώ άλλοι δύο οπλοφόροι επιτίθονταν σε φυλάκιο της χωροφυλακής δίπλα, χρησιμοποιώντας βόμβες που έμοιαζαν με χειροβομβίδας. 

Η Ινδονησία έχει υποστεί επιθέσεις τζιχαντιστών στο παρελθόν, όμως αυτή είναι η πρώτη φορά που έγινε συντονισμένη επίθεση από ομάδα βομβιστών αυτοκτονίας και ένοπλους. 

Οι πιο πρόσφατες επιθέσεις ισλαμιστών στην Τζακάρτα έγιναν τον Ιούλιο του 2009, με βόμβες στα ξενοδοχεία JW Marriott και Ritz Carlton, αλλά η χώρα βρίσκεται σε επιφυλακή εδώ και εβδομάδες για πιθανή επίθεση ισλαμιστών. Η αντιτρομοκρατική υπηρεσία έχει συλλάβει περίπου 20 άτομα με την υποψία ότι συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος, το οποίο συμπεριλαμβάνει μαχητές από αρκετές ασιατικές χώρες στις ομάδες του στη Συρία και το Ιράκ. 

Η χώρα έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό μουσουλμάνων στον πλανήτη, οι περισσότεροι από τους οποίους ακολουθούν μια ήπια μορφή του Ισλάμ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες καταδίκασαν την επίθεση και εξέφρασαν υποστήριξη στην Ινδονησία, σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του αμερικανικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. 

Ο Χαρίτς Άμπου Ουλία, ειδικός σε θέματα εξτρεμισμού που γνωρίζει τον Μπαχρούν Νάιμ, είπε ότι αναμένει περισσότερες επιθέσεις. “Αυτή είναι μια ένδειξη ότι έχει μάθει από τις επιθέσεις στο Παρίσι και έχει μελετήσει τη στρατηγική”, είπε, αναφερόμενος στις επιθέσεις στο Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015. “Αμφιβάλλω ακόμα για την ικανότητα των ντόπιων ισλαμιστών να διαπράξουν επιθέσεις σε μεγαλύτερη κλίμακα”, πρόσθεσε, χωρίς όμως να το αποκλείει εντελώς.

 


σχετικα αρθρα