Συνέντευξη τύπου εφ΄όλης της ύλης για τις κρίσεις που ταλανίζουν την Ευρωζώνη έδωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, τονίζοντας ότι το 2015 η ΕΕ αντιμετώπισε πολλές δύσκολες στιγμές, ανάμεσα τις οποίες και το ελληνικό ζήτημα, ωστόσο αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, ενώ για το προσφυγικό τόνισε ότι δεν έχει ρυθμιστεί. 

Όπως υπογράμμισε ο κ. Γιουνκέρ:

Ζήσαμε δύσκολες στιγμές. Πολλαπλές κρίσεις: Ελλάδα, προσφυγικό, Ρωσία, τρομοκρατία. Δεν το βάζω όμως κάτω. Πρώτη προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής παραμένει πάντα η ανάπτυξη και η απασχόληση. Μιλήσαμε πολύ για Ελλάδα, αποφύγαμε τα χειρότερα και το προσφυγικό δεν έχει ρυθμιστεί. Κάναμε πολλά ακόμα όμως.

Την ίδια στιγμή, αναφέρθηκε στην ανάγκη εγγύτητας των επιτρόπων στα κράτη μέλη, την οποία ζήτησε ο ίδιος και μέσα στο 2015 οι επισκέψεις έφτασαν τις 200. 

Ο πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για τις επενδύσεις και τις θέσεις εργασίας, επισημαίνοντας ότι μέσω επενδυτικού σχεδίου κινητοποιήθηκαν 50 δις σε 22 κράτη μέλη, τα οποία δημιούργησαν 42 projects υποδομών και καινοτομίας και αυτά με τη σειρά τους έφεραν 120.000 θέσεις εργασίας. 

Εμφανίστηκε, δε, κατηγορηματικός απέναντι στην διατήρηση της ζώνης Σένγκεν, λέγοντας ότι '' αν κάποιος αποφασίσει "να τελειώνει" με την Σένγκεν, θα "σκοτώσει" και την εσωτερική ενιαία αγορά''.

Αναφορικά με το προσφυγικό, υπογράμμισε ότι η μετεγκατάσταση πρέπει να πετύχει, ενώ χαρακτηριστικα τόνισε ''δεν δέχομαι κάποια κράτη -μέλη να λένε "δεν δεχόμαστε πρόσφυγες".

Στην ίδια συνέντευξη έκανε λόγο και για το κυπριακό ζήτημα, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το 2016 θα είναι η χρονιά που θα λυθεί.