Ένα νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα του ιού Εμπολα στη Σιέρα Λεόνε βύθισε χτες εκ νέου τη Δυτική Αφρική στην επιδημία, την επομένη της ανακοίνωσης του ΠΟΥ ότι «δεν υπάρχουν πλέον γνωστοί δίαυλοι μετάδοσης» της επιδημίας στην περιοχή.

Το θύμα, μια νεαρή γυναίκα που πέθανε από τον ιό αυτή την εβδομάδα στη Σιέρα Λεόνε, πιθανόν να εξέθεσε στον κίνδυνο προσβολής από τη νόσο τουλάχιστον 27 άλλα άτομα, αυξάνοντας την πιθανότητα περαιτέρω μετάδοσης του ιού στην περιοχή, σύμφωνα με υπηρεσία αρωγής.

Η άτυχη 22χρονη φοιτήτρια Μαριάτου Ζαλόχ, από την περιοχή Τονκολίλι, ασθένησε στις αρχές της χρονιάς και πέθανε στις 12 Ιανουαρίου, ενώ ζούσε σε κατοικία όπου διέμεναν ακόμη 22 άνθρωποι. Η κοπέλα είχε ζητήσει ιατρική βοήθεια σε τοπικό νοσοκομείο αλλά είχε ακολουθήσει θεραπεία ως εξωτερική ασθενής.

Ο ΠΟΥ επιβεβαίωσε σήμερα το κρούσμα στη Σιέρα Λεόνε, η οποία είχε απαλλαγεί από την επιδημία από τις 7 Νοεμβρίου. Προχτές, η ανακοίνωσή του ότι «δεν υπάρχουν πλέον γνωστοί δίαυλοι μετάδοσης» της επιδημίας του ιού Εμπολα στη Λιβερία, όπως και σε όλη την περιοχή της Δυτικής Αφρικής, είχε γίνει δεκτή με ανακούφιση αλλά επιφυλακτικότητα από τις πληγείσες χώρες και τη διεθνή κοινότητα.