Κόντρα μεταξύ ξέσπασε μεταξύ του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι

«Ο Ρέντσι δεν πρέπει να προσβάλει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθώντας να την υποτιμήσει σε κάθε ευκαιρία», δήλωσε ο Γιούνκερ ενώπιον δημοσιογράφων και συνέχισε: 

Εξεπλάγην όταν στο τέλος του ιταλικού εξαμήνου της προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ο Ρέντσι δήλωσε ότι την ευελιξία την υιοθέτησε εκείνος. Αντιθέτως, είναι κάτι που έκανα εγώ, έστω και με την σύμφωνη γνώμη του. Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να παραμείνει πιστός στην αλήθεια και την πραγματικότητα.

«Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την ανεξήγητη επιφύλαξη της Ιταλίας για τη διάθεση των τριών δισ. ευρώ στην Τουρκία διότι αυτά τα χρήματα δεν πηγαίνουν στην ίδια την Τουρκία, αλλά στους Σύρους πρόσφυγες στην Τουρκία», δήλωσε ο Γιούνκερ, προσθέτοντας πως πρόκειται για κάτι που «δεν μπορώ να εξηγήσω».

Απαντώντας, ο Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του, επεσήμανε πως «η Ιταλία αξίζει σεβασμό».

«Η εποχή κατά την οποία οι Βρυξέλλες ελέγχανε την Ιταλία με τηλεχειριστήριο τελείωσε», πρόσθεσε ο Ρέντσι, όπως επίσης «τελείωσε και η περίοδος κατά την οποία η Ιταλία παρουσιαζόταν στις Βρυξέλλες με το καπέλο του επαίτη στο χέρι».

Ο Ματέο Ρέντσι αναγνώρισε ότι «την ευελιξία την εισήγαγαν οι Βρυξέλλες» αλλά «μόνο όταν η Ιταλία τη ζήτησε με πολύ επίμονο τρόπο».

Ο επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης θεωρεί ότι «χρειάζεται μια οικονομική πολιτική η οποία να νοιάζεται λίγο περισσότερο για όσους δεν έχουν δουλειά και λίγο λιγότερο για την λιτότητα και τους αυστηρούς κανόνες του προϋπολογισμού».