Ο Ράτκο Μλάντιτς, πρώην επικεφαλής των σερβικών στρατιωτικών δυνάμεων της Βοσνίας, προσήχθη σήμερα ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, όπου αρνήθηκε τις κατηγορίες που του προσάπτονται. «Είμαι ο στρατηγός Ράτκο Μλάντιτς», απάντησε στη σχετική ερώτηση του προέδρου του δικαστηρίου, αρνούμενος την ενοχή του, ενώ χαρακτήρισε τις σε βάρος του κατηγορίες «απεχθείς» και «τερατώδεις».

«Υπερασπίστηκα το λαό μου, τη χώρα μου. Τώρα υπερασπίζομαι τον εαυτό μου», είπε σε επιθετικό τόνο ο Μλάντιτς. «Δεν σκότωσα Κροάτες επειδή ήταν Κροάτες. Υπερασπίστηκα μόνο τη χώρα μου».

 «Έχω μόνο να πω ότι θέλω να ζήσω για να δω ότι είμαι ένας ελεύθερος άνθρωπος», πρόσθεσε.

Απαντώντας στο δικαστή Αλφόνς Όριε που τον ρώτησε αν θέλει ακόμη να κάνει μια δήλωση πριν από το τέλος της διάρκειας 100 λεπτών ακροαματικής διαδικασίας, ο Μλάντιτς είπε: «Δεν θέλω να με μεταφέρουν πιάνοντάς με κάτω από τους ώμους σαν να είμαι τυφλός. Μπορώ να περπατήσω μόνος μου. Δεν θέλω να οδηγούμαι από άλλα πρόσωπα. Όλος ο κόσμος ξέρει ποιος είμαι: είμαι ο στρατηγός Μλάντιτς», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα δήλωσε ότι είναι ένας «πολύ άρρωστος άνθρωπος» και ότι δεν έχει διαβάσει τίποτε από το υλικό που τού επιδόθηκε μετά την άφιξή του στο κέντρο κράτησης του Σεβένινγκεν του δικαστηρίου της Χάγης, περιλαμβανομένου του κατηγορητηρίου.Η προσεχής ακροαματική διαδικασία στη δίκη του πρώην στρατιωτικού ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας θα διεξαχθεί στις 4 Ιουλίου, αφήνοντας στον κατηγορούμενο προθεσμία 30 ημερών για μια πρώτη εξέταση του φακέλου, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Την ίδια ώρα, περίπου 20 μητέρες των θυμάτων της σφαγής της Σρεμπρένιτσα παρακολουθούν από το μνημείο στο Ποτοτσάρι, την τηλεοπτική μετάδοση της πρώτης εμφάνισης του Μλάντιτς ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου. Οι γυναίκες αυτές παρακολούθησαν την αναμετάδοση από ένα ειδικά διαμορφωμένο σημείο στο μέρος που είναι αφιερωμένο στις προσευχές και όπου είναι θαμμένα τα χιλιάδες θύματα της σφαγής.

Μόλις εμφανίστηκε ο Μλάντιτς επικράτησε παγερή σιωπή. «Ελπίζω ο Θεός να φροντίσει να καεί στην κόλαση», δήλωσε μια εξ αυτών. «Είναι καλό που προσήχθη στο δικαστήριο, θα έπρεπε να έχει συμβεί εδώ και πολύ καιρό», τόνισε μια άλλη. «Θα πρέπει να τον παραδώσουν σε μας, τις μητέρες, για να τον δικάσουμε», επισήμαναν άλλες.

Ο Κάρατζιτς έδωσε τη... σκυτάλη στον Μλάντιτς

Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου Ράντοβαν Κάρατζιτς αναγκάστηκε να παραχωρήσει την συνηθισμένη δικαστική αίθουσα στην οποία δικάζεται και τη συνηθισμένη θέση του στο κλειστό κύκλωμα τηλεόρασης του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στον πρώην συνεργάτη του Ράτκο Μλάντιτς.

Οι δύο πρώην ηγέτες των Σέρβων της Βοσνίας εμφανίζονταν συχνά μαζί σε πολλές περιστάσεις στην διάρκεια του πολέμου (1992-95), αλλά σήμερα θα εμφανιστούν ξεχωριστά.

Ο Κάρατζιτς που συνελήφθη το 2008 και η δίκη του άρχισε πριν από 18 μήνες, συνήθως δικάζεται στην Αίθουσα Ένα του δικαστηρίου της Χάγης. Σήμερα μεταφέρθηκε στην Αίθουσα Τρία, για να πάρει τη θέση του ο Μλάντιτς.

Στην Αίθουσα Ένα δικαζόταν επί τέσσερα χρόνια ο πολιτικός μέντορας τόσο του Κάρατζιτς όσο και του Μλάντιτς, ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, μέχρι τον ξαφνικό θάνατό του το 2006. Οι δίκες μεταδίδονται από διαφορετικά τηλεοπτικά κυκλώματα.

Τάντιτς: Συνεπής η Σερβία στις διεθνείς της υποχρεώσεις

Με τη σύλληψη του Μλάντιτς, η Σερβία απέδειξε ότι είναι σοβαρή απέναντι στις διεθνείς της υποχρεώσεις, δήλωσε ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς.

«Κατά τη διάρκεια των 16 χρόνων που ο Μλάντιτς διέφευγε τη σύλληψη, δεν ήταν οι ίδιες κυβερνήσεις στην εξουσία. Στο μεταξύ, υπήρξε μια δημοκρατική επανάσταση στη Σερβία και πριν από 16 χρόνια, στην εξουσία ήταν ακόμη ο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», τόνισε ο πρόεδρος της Σερβίας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Euronews και η οποία θα μεταδοθεί σήμερα το απόγευμα από το ευρωπαϊκό τηλεοπτικό δίκτυο.

Σύμφωνα με τον Σέρβο πρόεδρο, έως τις 5 Οκτωβρίου 2000, ο Μλάντιτς κυκλοφορούσε ελεύθερα και «είναι ξεκάθαρο ότι τον προστάτευαν οι τότε αρχές». Όπως τόνισε ο κ. Τάντιτς, «η έρευνα για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του Μλάντιτς ήταν εξαιρετικά επίπονη από τη Σερβία, το ηθικό τίμημα στη διεθνή κοινότητα ήταν εξαιρετικά υψηλό και χάσαμε πολλούς επενδυτές τα τελευταία χρόνια».

Σήμερα, εμφανίστηκε για πρώτη φορά ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία ο Ράτκο Μλάντιτς, πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου και γενοκτονία (περίπτωση της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα).
TAGS