Σε μονομερή αναστολή της συνθήκης Σένγκεν και επαναφορά των συνοριακών ελέγχων προχώρησε και η Αυστρία.

Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Oestereich ο καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, το μέτρο είναι προσωρινό και τόνισε πως από εδώ και στο εξής θα υπάρχουν πιο αυστηροί συνοριακοί έλεγχοι ενώ θα διώκονται εκτός της χώρας όσοι δεν έχουν τα απαραίτητα χαρτιά.

«Σε κάθε σημείο συνοριακού ελέγχου, κάθε ένας που φθάνει θα πρέπει να δείχνει ένα κανονικό και νόμιμο αποδεικτικό στοιχείο στις αυστριακές αρχές» είπε ο Φάιμαν, προσθέτοντας ότι αφού η ΕΕ δεν μπορεί να ελέγξει τα εξωτερικά της σύνορα, οι χώρες μέλη θα πρέπει να ξεκινήσουν να ελέγχουν οι ίδιες τα δικά τους εθνικά σύνορα.

Η Αυστρία σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει στρατό για να σταματήσει τους πρόσφυγες από το να μπαίνουν στην χώρα. Πάντως η απόφαση αυτή της αυστριακής κυβέρνησης ουσιαστικά θέτει εκτός ισχύος την συνθήκη Σένγκεν, καθώς έρχεται σε αντίθεση με την βασική της λειτουργία που είναι η ελεύθερη διακίνηση μεταξύ των χωρών που  υπόκεινται σ' αυτήν χωρίς κανέναν έλεγχο στα σύνορα. Πάντως μέσα στην εβδομάδα και άλλες χώρες, όπως η Νορβηγία, η Σουηδία και η Δανία ανέστειλαν και αυτές την συνθήκη και επαναλειτούργησαν τους συνοριακούς ελέγχους.