Αξιωματούχοι από τις αναδυόμενες οικονομίες είναι ικανοί να ηγηθούν του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αναφέρει ερευνητής της κινεζικής κυβέρνησης σε άρθρο του, το οποίο ασκεί κριτική στο ΔΝΤ για την «απηρχειωμένη» ιεραρχία του την οποία μονοπωλούν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Ο Γιούαν Ζενγκτίνγκ, ερευνητής στην Κινεζική Ακαδημία Κοινωνικών Επιστημών, μία κυβερνητική δεξαμενή σκέψης, δήλωσε ότι το ΔΝΤ πρέπει να αλλάξει «στ' αλήθεια» ώστε να δώσει μεγαλύτερο λόγο στις χώρες των αναδυόμενων οικονομιών και ότι η παρούσα διαδικασία επιλογής για έναν νέο επικεφαλής του Ταμείου είναι ένας τρόπος να ξεκινήσει αυτό.

«Υπάρχουν υποψήφιοι από τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες που είναι αρκετά ικανοί για να ηγηθούν του ΔΝΤ από τη θέση του γενικού διευθυντή, παρότι δεν έχουν εμπειρία για να αποδείξουν την ικανότητά τους στην εξισορρόπηση των διαφορετικών συμφερόντων»,  έγραψε ο Γιούαν.

Τα σχόλιά του δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος, People's Daily. Παρότι δεν αντανακλούν άμεσα τις απόψεις των κινέζων ηγετών, αποκαλύπτουν κάποιες διαστάσεις των επίσημων απόψεων.

 Υπογραμμίζουν επίσης τη διαμάχη για την εξουσία στο ΔΝΤ μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Ντομινίκ Στρος-Καν εξαιτίας του σκανδάλου στο οποίο ενεπλάκη.

 Οι αναδυόμενες οικονομίες θέλουν να έχουν μεγαλύτερο λόγο στο ΔΝΤ ώστε να αντανακλάται η αυξανόμενη οικονομική επιρροή τους, ενώ ορισμένοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι επιθυμούν ο νέος επικεφαλής να είναι ευρωπαίος.

 Μέχρι σήμερα δύο υποψηφιότητες για την ηγεσία του ΔΝΤ έχουν επιβεβαιωθεί: της γαλλίδας υπουργού Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ και του κυβερνήτη της Κεντρικής Τράπεζας του Μεξικού, Αγκουστίν Κάρστενς.

 Η Λαγκάρντ είναι προγραμματισμένο να επισκεφθεί την Κίνα την επόμενη εβδομάδα για να προωθήσει την υποψηφιότητά της, παρότι ακόμη είναι άγνωστο με ποιους κινέζους αξιωματούχους θα συναντηθεί.

 Η Κίνα, από την πλευρά της, δεν έχει επισήμως στηρίξει κάποιον υποψήφιο, αλλά το Πεκίνο έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι θα επιθυμούσε να δει περισσότερους αξιωματούχους από τις αναδυόμενες οικονομίες στην διοίκηση του ΔΝΤ.

 Παρότι η γαλλική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι η Κίνα στηρίζει την υποψηφιότητα της Λαγκάρντ, το Πεκίνο δεν το έχει επιβεβαιώσει.

 Η Κίνα έχει ενώσει την φωνή της με άλλες αναδυόμενες οικονομίες, μεταξύ των οποίων η Βραζιλία, η Ρωσία, η Ινδία και η Νότια Αφρική, καταγγέλλοντας την άτυπη «συμφωνία κυρίων» που θέλει να τοποθετείται ευρωπαίος επικεφαλής στο ΔΝΤ και αμερικανός επικεφαλής στην Παγκόσμια Τράπεζα.