Τον… δρόμο της λιτότητας και των επέλεξαν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, καθώς αποφασίστηκε «ψαλίδισμα» στους μισθούς λόγω των απωλειών σε οικονομικούς πόρους από τους διαρκείς βομβαρδισμούς των ρωσικών και των δυτικών αεροσκαφών.

Σύμφωνα με έγγραφο που διέρρευσε από το «υπουργείο Οικονομικών» του Ισλαμικού Κράτους και επικαλείται η εφημερίδα Jerusalem Post,  αποφασίστηκε η μείωση των μισθών των μαχητών της τζιχαντιστικής οργάνωσης κατά 50%.

Όπως γράφει σχετικό δημοσίευμα, οι επικεφαλής του ΙΚ δεν αναφέρουν στο έγγραφο τους λόγους για τους οποίους έδωσαν την παραπάνω εντολή, αλλά περιορίζονται στην αναφορά «έκτακτες συνθήκες».

Οι έκτακτες συνθήκες θα μπορούσαν να είναι μία ευθεία αναφορά στους βομβαρδισμούς σε πετρελαιοπηγές που έχει στην κατοχή του το Ισλαμικό Κράτος – και είναι σημαντικότατη πηγή εσόδων- αλλά και στο προ ημερών χτύπημα σε «τράπεζα» του ΙΚ όπου βρισκόταν μετρητά  από τα έσοδα του παράνομου εμπορίου πετρελαίου.

Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματά τους, οι τζιχαντιστές εξέδωσαν φετβά σύμφωνα με την οποία μπορούν να φορολογήσουν επιπλέον τους πολίτες περιοχών που βρίσκονται υπό κατοχή του Ισλαμικού Κράτους.