Περίπου 3.500 άτομα – κυρίως γυναικόπαιδα- πιστεύεται πως κρατούνται ως σκλάβοι στο Ιράκ από το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος, εκτιμά ο ΟΗΕ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση, η οποία ελέγχει επίσης μεγάλα τμήματα της γειτονικής Συρίας, έχει διαπράξει εκτεταμένες παραβιάσεις, οι οποίες «σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να φτάνουν στο επίπεδο των εγκλημάτων πολέμου, των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και πιθανώς της γενοκτονίας», επισημαίνει ο ΟΗΕ σε έκθεσή του.

Η Αποστολή Αρωγής για το Ιράκ και το γραφείο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ υπολογίζουν ότι 3.500 άνθρωποι κρατούνται σε συνθήκες δουλείας από το Ισλαμικό Κράτος.

Αυτοί που κρατούνται είναι κυρίως γυναίκες και παιδιά και προέρχονται από την εθνότητα των Γεζίντι, αλλά ένας αριθμός προέρχεται από άλλες εθνοτικές και θρησκευτικές μειονότητες, αναφέρεται στην κοινή έκθεση της αποστολής του ΟΗΕ και του γραφείου του που δόθηκε στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

Οι τζιχαντιστές, κυβερνούν με ιδιαίτερη σκληρότητα τις περιοχές που ελέγχουν, επιβάλλοντας φορολογία κατά το δοκούν, ενώ προχωρούν και σε δημόσιες εκτελέσεις.